Stedendriehoek

In de herfstvakantie | Speuren naar paddenstoelen in Brummen en Eerbeek

Foto: Pauline Joosten

Tijdens de herfstvakantie, op woensdag 21 oktober, kunnen belangstellenden met OERRR mee speuren naar paddenstoelen op Landgoed Voorstonden bij Brummen.

De herfst is hét jaargetijde om paddenstoelen eens goed te bekijken. Paddenstoelen zijn er in alle mogelijke vormen, kleuren en soms ook geuren. Het zijn de afvalverwerkers van de natuur en ze zijn volop te vinden op Landgoed Voorstonden.

De speurtocht is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar (onder begeleiding). “Als een heuse detective ga je onderweg zelf een paddenstoel onderzoeken. Hoe herken je paddenstoelen? Hoe ruikt een stinkzwam? En waar groeit een vliegenzwam eigenlijk? Is een aardappelbovist eetbaar? Tijdens deze paddenstoelenwandeling hoor je het allemaal. Tip: neem een klein spiegeltje mee. Het is vaak heel leuk om de onderkant van een paddenstoel te bekijken: zitten er gaatjes, buisjes of plaatjes?” aldus Ramona Fredriks. “Ook is het verstandig om stevige schoenen aan te trekken en warme kleding en/of regenkleding mee te brengen. Honden kunnen helaas niet mee en deze activiteit is ook niet geschikt als verjaardagsfeest.”

Deelname

De excursie start op woensdag 21 oktober om 13.30 uur vanaf de parkeerplaats Voorsterweg bij Landgoed Voorstonden in Brummen en duurt ongeveer twee uur. Aanmelden voor deze excursie is verplicht en kan via de website www.nm.nl/paddenstoelen-voorstonden. Natuurmonumenten volgt bij alle activiteiten de richtlijnen van het RIVM. Er wordt te allen tijde anderhalve meter afstand gehouden. Deelnemers dienen met eigen vervoer naar de excursielocatie te komen. Bij eventuele verkoudheidsklachten thuisblijven.

Lopen langs paddenstoelen in Eerbeek

Liefhebbers van paddenstoelen kunnen hun hart ophalen tijdens de paddenstoelenexcursie onder begeleiding van de gidsen van het IVN Eerbeek. Tijdens een mooie wandeling langs de Coldenhovense beek vertellen de gidsen over de diverse soorten, hun groei en de functie in de natuur. De gratis wandeling op zondag 11 oktober begint om 14.00 uur bij het Dieperinksbruggetje – aan het eind van de Boshoffweg – en duurt ongeveer twee uur. In verband met corona en een maximumaantal deelnemers is opgave verplicht via e-mail: excursies@ivn-eerbeek.nl.