Stedendriehoek

‘Ik beschouw het als een cadeautje’

ZUTPHEN – Het aantal door de gemeente Zutphen uitgereikte mantelzorgwaarderingen is ten opzichte van vorig jaar met dik tweehonderd gestegen. Vorig jaar kregen 697 mensen die langdurig voor een ander zorgen, de bonnen ter waarde van 150 euro of een geldbedrag van 125 euro. Dit jaar waren dat er 902.

Hanneke Lamers is er één van. Zij woont in Zutphen en is moeder van de 11-jarige Femke, een meisje met een lichte verstandelijke beperking, een vorm van autisme en een angststoornis. Ze koos voor bonnen voor de bioscoop en, vooral, voor een tegoed voor Wellness Center De Bronsbergen. Ze kreeg de bonnen, in bijzijn van wethouder Patricia Withagen, uitgereikt door Esther Nagelmaeker, manager receptie van De Bronsbergen. “Ik ga hier heerlijk van genieten”, verklaart Hanneke Lamers haar keus voor de bonnen voor een dag wellness. Ze had zelf lange tijd niet het idee dat ze mantelzorger is. “Je denkt dan toch meer aan het zorgen voor oudere mensen. Een andere moeder wees mij er op en toen dacht ik: ik doe het gewoon.”

Waardering

“Het is mooi om te zien dat steeds meer inwoners de mantelzorgwaardering aanvragen”, vindt wethouder Patricia Withagen. “Er zijn veel mensen die voor een ander zorgen en die mensen waarderen is belangrijk. De mantelzorger is zo’n belangrijke schakel, die staat zo dicht bij de persoon waarvoor gezorgd wordt.” Ontspanning is belangrijk voor de mantelzorger, weet ze. “Daarom is het zo goed dat De Bronsbergen meedoet. Steeds meer ondernemers stellen bonnen ter beschikking. Daardoor hebben de mensen volop te kiezen.”

Vorig jaar kozen 66 mantelzorgers voor bonnen van lokale ondernemers. Dit jaar is het aantal gestegen naar 100. Hanneke Lamers heeft nu al zin in haar dagje uit: “Ik vind het zó fijn dat ik dit krijg, ik beschouw het echt als een cadeautje.”