Stedendriehoek

‘Ieder kind moet gezond en veilig opgroeien’

BRUMMEN – Zoveel mogelijk kinderen op gezond gewicht. Dat is het doel van de landelijke JOGG-aanpak. De gemeente Brummen spant zich hiervoor sinds drie jaar in als JOGG-gemeente. Burgemeester en wethouders hebben besloten om de samenwerkingsovereenkomst met de landelijke JOGG-organisatie met drie jaar te verlengen.

“Wij willen dat ieder kind in onze gemeente gezond en veilig kan opgroeien”, geeft wethouder Jolanda Pierik aan. “Daarom zetten we de samenwerking met JOGG weer drie jaar voort. Onder de noemer van JOGG zijn de afgelopen jaren verschillende campagnes gevoerd om gezond eten, drinken en bewegen te stimuleren. Zoals een themaweek over water op scholen en een campagne om water drinken te stimuleren, bijvoorbeeld rondom de zwemles. Uit de Kindermonitor van de GGD moet blijken of in de afgelopen drie jaar het aantal kinderen met overgewicht is afgenomen. De resultaten van dit onderzoek verwachten we half 2018.”

In de gemeente Brummen had in 2014 twaalf procent van de kinderen tussen 4 en 12 jaar overgewicht. Kinderen die opgroeien met overgewicht, hebben meer risico op ziektes als diabetes, hart- en vaatziekten en pijn in de gewrichten. Daarnaast kan het zorgen voor een negatief zelfbeeld. Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) is een integrale aanpak om overgewicht bij kinderen terug te dringen. Wethouder Pierik: “Hiermee ondersteunen en stimuleren we kinderen en ouders om gezonde keuzes te maken. En om gezonde gewoontes aan te leren als het gaat om eten en bewegen. Zo kunnen gezondheidsproblemen op latere leeftijd worden voorkomen. Dit sluit aan bij het gezondheidsbeleid van de gemeente voor 2017-2021. De Sportkoepel i.o. zorgt in 2018 en 2019 voor de uitvoering van JOGG. Dit gebeurt in samenwerking met private partijen, scholen en verenigingen. JOGG-Nederland ondersteunt hierbij.”