Stedendriehoek

Ida Gerhardt in brons vereeuwigd op Zutphense IJsselkade

ZUTPHEN – Vanaf komende zomer kijkt Ida Gerhardt over de IJssel uit. De dichteres die zo verbonden was en is met Zutphen, wordt namelijk in brons vereeuwigd. Ze krijgt een plek op de vernieuwde IJsselkade waar haar geliefde rivier en de Berkel samenkomen. Vorige week hebben burgemeester Annemieke Vermeulen en de Zutphense beeldhouwer Herma Schellingerhoudt een handtekening gezet onder de opdracht voor het maken van het beeld.

Het idee om een beeld van dichteres Ida Gerhardt op de IJsselkade te plaatsen, is ongeveer een jaar geleden geboren. Bernard ten Doeschate: “Bij mijn aftreden als directievoorzitter van Koninklijke Reesink vroeg voormalig wethouder Yvonne van der Houwen mij of ik een startkapitaaltje beschikbaar wilde stellen voor een project waardoor Ida Gerhardt duurzaam in Zutphen verankerd zou worden. Op dat verzoek gingen mijn vrouw en ik meteen in. Eerder dit jaar hebben we met Yvonne van der Houwen en met Herman Krans van de Stichting Ida Gerhardt Prijs gekozen voor een bronzen beeld. Het is verheugend dat de gemeente inmiddels zo ruimhartig over de brug is gekomen om het project – beter gezegd: Ida Gerhardt – op deze wijze gestalte te geven.” Burgemeester Annemieke Vermeulen: “De betekenis van Ida Gerhardt voor onze stad is groot. Ze heeft de stad identiteit en kleur gegeven. Zutphen, Gerhardt en haar gedichten worden sterk met elkaar geassocieerd. Het beeld is een uiting van waardering en een waardevolle toevoeging aan de IJsselkade en Zutphen.”

Herma Schellingerhoudt is gevraagd het beeld van Ida Gerhardt te vervaardigen. Zij is voorgesteld namens de initiatiefnemers. De Zutphense beeldhouwer (zie: www.artcentre-zutphen.nl) is onder meer bekend van haar project De Conferentie in Dat Bolwerck. Zij heeft zich vooral toegelegd op het maken van gelijkende beelden in verschillende technieken.

Onthulling
Vorige week vond de officiële opdrachtverlening plaats in het atelier van beeldhouwer Herma Schellingerhoudt. Zij gaat nu starten met het maken van het beeld. Tijdens de vervaardiging is het mogelijk om een kijkje te komen nemen in het atelier op De Mars. Hierover wordt later meer bekend gemaakt. Naar verwachting is het beeld medio volgend jaar gereed. Het beeld wordt op de IJsselkade geplaatst als de werkzaamheden daar zich toe lenen. Ida Gerhardt krijgt een plek waar de Berkel en IJssel samenkomen; ze is gericht naar de IJssel en kijkt over de rivier uit.