Stedendriehoek

‘Houd grip op je geld in coronatijd’

BRUMMEN/EERBEEK – Eendrachtig houden wethouder Eef van Ooijen en Stichting Welzijn Brummen (SWB)-directeur Martine Jurriens – beiden te zien op de foto’s – een pleidooi voor het Steunpunt Geld en Administratie in de gemeente Brummen: “Het voorkomen en tegengaan van schuldenproblematiek bij inwoners is voor de gemeente een belangrijk thema. Reden dat we in onze gemeente een laagdrempelige vraagbaak hebben in de vorm van het Steunpunt Geld en Administratie.”

“Zeker ook in deze tijd kan dit steunpunt voor inwoners van meerwaarde zijn. Volgens het Nibud vreest ruim een derde van de Nederlandse huishoudens in de komende tijd moeilijk rond te komen als gevolg van de coronacrisis. Het is goed om dit te benoemen en bespreekbaar te maken. En vooral ook aan te geven waar mensen voor hulp en advies terecht kunnen. Wij willen inwoners met financiële problemen heel graag helpen.”

Geen zekerheden

“Door de coronacrisis vallen er voor velen van ons zekerheden weg’’, licht Martine Jurriens toe. “Je hebt bijvoorbeeld als ZZP’er ineens géén opdrachten meer. Of het bedrijf waar je werkt, verkeert in zwaar weer. Jouw inkomen wordt lager maar jouw vaste lasten blijven hetzelfde. Hoe lang duurt dit? Ga je het redden?” Het zijn allemaal legitieme vragen volgens Jurriens. Willem van de Bilt is budgetadviseur bij het Steunpunt Geld en Administratie en vanwege het coronavirus op werkdagen te bereiken van 9.00 tot 12.00 uur via telefoonnummer 0575-561988. Hij heeft uit hetzelfde Nibud-rapport opgemaakt dat als mensen te maken krijgen met minder inkomsten, ze dat zullen compenseren met spaargeld én door te bezuinigen. “Als rekeningen niet meer betaald kunnen worden, dan is de premie voor de zorgverzekering het eerste dat sneuvelt. Dit is natuurlijk een groot risico, want schulden lopen door bijkomende kosten snel op.”

Het kan iedereen overkomen

Volgens Van de Bilt beginnen problematische schulden met betalingsachterstanden: “Mensen met financiële problemen vragen vaak geen hulp of doen dit erg laat. Vanwege schaamte of trots. Of omdat ze het niet serieus nemen. Hierdoor stapelen de problemen zich op. Een kleine schuld kan dan uitgegroeid zijn tot een niet meer zelf op te lossen probleem dat het leven beheerst. Stress, een slechtere gezondheid en verlies van werk kunnen het gevolg zijn. En het kan echt iedereen overkomen. Mijn oproep is om niet met financiële problemen door te lopen. Zorg dat je jouw zorgen op tijd bespreekbaar maakt’’, aldus Willem van de Bilt, die daarbij wijst op de laagdrempelige vraagbaak waar hij werkzaam is, het Steunpunt Geld en Administratie.

Deskundigheid

Wethouder Van Ooijen benadrukt dat het Steunpunt Geld en Administratie gratis is en dat er nauw wordt samengewerkt met Team voor Elkaar. Maar ook met PlanGroep (een organisatie gespecialiseerd in schuldhulpverlening), woningbouwvereniging Veluwonen, zorgverzekeraars, energiemaatschappijen, belastingdienst en andere partijen. “Allemaal om mensen met financiële problemen en dreigende betalingsachterstanden op tijd te helpen.” Martine Jurriens voegt daaraan toe: “Ons team bij het Steunpunt Geld en Administratie bestaat uit een team van deskundige vrijwilligers en een professionele budgetadviseur. We hebben dus veel kennis in huis en de lijnen zijn kort. Zo kunnen we samen met een inwoner ervoor zorgen dat problemen worden aangepakt en opgelost.”

Onderneem nu actie

“Als inwoner van de gemeente Brummen heb je geen schuld aan het ontstaan van de coronacrisis, maar de gevolgen kunnen wel gevolgen hebben op iemands portemonnee. Mogelijk nu al, mogelijk over enkele weken of maanden, als je door jouw reserves heen bent”, zegt Van de Bilt. “Kijk vandaag nog naar hoe en waar je grip op jouw geld kunt krijgen of houden. En waar je terecht kunt als je er zelf niet uitkomt en advies nodig hebt. Lees de Geldkrant-special van het Nibud. Die vind je door een bezoek te brengen aan de website van Stichting Welzijn Brummen (www.welzijnbrummen.nl) en kies voor ‘hulp bij geldzorgen in coronatijd’. En heb je concrete vragen? Bel ons op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur.”