Stedendriehoek

Hoe heet je een kind welkom in Zijn leven

ZUTPHEN – Op maandag 3 april gaat de jaarlijkse Autismeweek van start. Hiervoor geeft Hans Keupink met zijn vrouw Angelique van Gogh de workshop ‘Hoe heet je een kind welkom in Zijn leven’ in Zutphen. Op woensdag 5 april kunnen de deelnemers, die zich van tevoren hebben aangemeld, vanaf 19.00 uur binnenlopen en om 19.30 gaat de workshop van start.

Dit jaar is het thema van de Autismeweek, Jong & Aut. Met dit thema wordt er aandacht geschonken aan de vroegherkenning en -erkenning van autisme bij kinderen. IQ coach Hans Keupink heeft de workshop aangesloten aan dit thema. De nadruk van de workshop ligt op de eigenheid van het kind. “Ouders zijn geneigd om allerlei verwachtingen op te leggen bij hun kind. Maar bij kinderen, voornamelijk met autisme, moet je dat niet doen. Je moet ze ontvangen met een open hart. Je moet ze met liefdevolle interesse benaderen en ze langzaam uitnodigen in zijn of haar leven.”

Tijdens de workshop vertelt Keupink veel over autisme en geeft een paar schrijfoefeningen. De workshop is vooral bedoeld voor ouders, hulpverleners en aanstaande ouders van kinderen met mogelijk autisme. “Er wordt op verschillende momenten teruggewezen naar de ouders. Hoe gaan zij met bepaalde situaties om, waar hebben ze moeite mee?”

Voor ouders met kinderen met autisme ligt er een moeilijk takenpakket. “Een ouder met een autistisch kind wordt uitgedaagd om respect, aandacht en geduld op te brengen”, licht Keupink toe. “De expertise ligt bij de ouders. Ze zijn de hele dag bij hun kind en observeren ze in alle situaties. De ouders kunnen zien of er afwijkend gedrag is. En hoe eerder dat gezien wordt, hoe meer rekening ermee gehouden kan worden. En hoe beter je hem of haar kan begeleiden.”

Op woensdag 5 april beginnen om 15.30 uur allerlei activiteiten in multifunctioneel centrum Waterkracht. “Er zijn presentaties van mensen met autisme die laten zien wat ze goed kunnen, bijvoorbeeld kunstzinnig dansen. Er is ook een soort markt. Hier staan zorgaanbieders uit Zutphen die wat doen voor mensen met autisme.” Voor de workshop kun je je inschrijven door te mailen naar hkeupink@iqcoaches.nl . “Inschrijven kan tot het vol is. Als er veel belangstelling is, dan geven we een tweede workshop.”