Stedendriehoek

Het vrij worden van stotteren is het veranderen van een mindset

“Stotteren is geen spraakprobleem”

Stotteren is iets dat voor veel ongemak kan zorgen, zowel bij degene die stottert als degene die ernaar luistert. Want help je iemand door het woord voor te zeggen of maak je het daarmee juist erger? Jan Heuvel weet als geen ander wat stotteren is. Uit eigen ervaring en inmiddels al jarenlang als therapeut. “Ik vond het zelf altijd fijn als iemand mij hielp als ik niet uit mijn woorden kwam, maar dat geldt niet voor iedereen. Stotteren zorgt voor onrust en ongemak, terwijl dat niet nodig is. Sterker nog, door juist dat gevoel weg te nemen zal het stotteren minder worden. En dat is nou precies waar we hier aan werken.”

Jan begeleidt zowel kinderen als de ouders, afhankelijk van wat nodig is. “In tegenstelling tot wat je vaak hoort is stotteren meer dan een spraakprobleem. Dit is inmiddels ook wetenschappelijk aangetoond. De aanleg voor stotteren moet breder worden gezocht dan spraak-motorische processen, want ook het temperament en cognitief-emotionele ontwikkeling van het kind spelen een rol bij stotteren. En dan niet alleen bij het aanleren van stotteren, maar mogelijk ook bij het in stand houden of zelfs het verergeren ervan.”

Luisteren naar je eigen stem

Het Hausdörfer-instituut gaat uit van de gedachte dat stotteren een gevolg is van een in de loop der jaren opgebouwde spanning, angst en onzekerheid bij het spreken. Dit zorgt voor een vicieuze cirkel, want hoe meer spanning je krijgt hoe meer je gaat stotteren, waardoor je nog meer spanning krijgt. Op deze manier wordt het stotteren in stand gehouden. “Wij leren je hoe je vrij kunt worden van stotteren en daar hoef je niet voor te vechten. Je gaat juist minder hard werken, waardoor je energie overhoudt.

 

Om hier te komen gebruiken we drie tools:
Focus op je stem, Zonder oordeel en Ik kan. Je leert heel bewust te focussen op je stem. Daarnaast leren wij je ook een zekere mate van ongevoeligheid als het gaat om hoe je over jezelf denkt en wat anderen van je denken. Ook werken we aan het opbouwen van vertrouwen in jouw spreken door je te leren hoe je je stem kunt sturen en hoe je op die manier kunt spreken zoals jij wilt.”

Ben je benieuwd of het Hausdörfer-instituut iets voor jou kan betekenen? Neem dan contact op. Mogelijk tref je dan officemanager Wendy Oldenhof. Zij kan uit eigen ervaring vertellen wat de therapie voor haar heeft betekend, want in 2012 volgde zij zelf de cursus bij Jan. “Zo zie je maar”, zegt Wendy, “voorheen had ik telefoonangst en nu werk ik hier als officemanager!”

Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op de website of contact opnemen via telefoon of e-mail.

Jan Heuvel
Weg naar Laren 56, 7203 HN Zutphen
T 0575-469313 – E  janheuvel@vrijvanstotteren.nl
W  www.vrijvanstotteren.nl