Stedendriehoek

Het sprookje op de Berkel

Duizenden waxinelichtjes worden in het weekend van vrijdag 2 en zaterdag 3 september in Warnsveld aangestoken. Het is dan weer tijd voor de traditionele Gondelvaart over de Berkel. Ook wel ‘het sprookje op de Berkel’ genoemd. Acht bouwgroepen zijn al maanden aan het bouwen om hun gondel zo mooi mogelijk verlicht te krijgen. Vanaf een grote tribune kunnen bezoekers genieten van de betoverende lichtweerspiegelingen in het water.

Het evenement is uniek in Nederland. “Voor zover wij weten is dit de enige Gondelvaart in Nederland waar alleen maar gebruik wordt gemaakt van waxinelichtjes”, vertelt Sandra Boogert. Zij is dit jaar toegetreden tot het bestuur van de Gondelvaart en bouwde in 2019 voor het eerst mee aan de gondel van hun buurtje het Pleintje. “Ik heb zoveel buren op een andere manier leren kennen. Zoveel saamhorigheid om samen wekelijks aan de gondel te werken. De enige zorgen die we op dit moment hebben zijn natuurlijk de weersverwachting en het waterpeil in de Berkel. Maar omdat we daar niet zoveel invloed op hebben, proberen we daar maar niet te veel aan te denken. We hebben korte lijntjes met het waterschap.”

“Dit jaar kleden we het evenement nog meer aan en is er catering van het Ooievaarsnest, een optreden van Shantykoor Op Koers uit Gorssel, een springkussen, een ijskraampje, suikerspinnen van de Oranjevereniging en muziek van DJ Harco van radio Achterhoek.nl. Alle kinderen van de Warnsveldse scholen krijgen via de school een vrijkaartje waarmee ze onder begeleiding van een volwassene gratis naar het evenement mogen. Om 19.00 uur gaan de deuren open, rond 20.00 uur treedt het Shantykoor op en als de schemering invalt zullen de gondels gaan varen. Na afloop is er muziek met een hapje en een drankje. Om 00.00 uur sluiten we het feestterrein.”

Kaarten zijn te koop in de voorverkoop voor €7,50 bij Pieterse Handwerken (Rijksstraatweg) en the Readshop’ (Dreiumme) of via mail: sandraboogert@hotmail.com. Meer info: www.gondelvaart-warnsveld.nl