Stedendriehoek

Heropening Bibliotheek in Broederenkerk

ZUTPHEN – Op maandag 3 juli om 11.00 uur opent de Bibliotheek Zutphen weer de deuren in de Broederenkerk. Zaterdagmiddag 1 juli vindt de officiële heropening plaats voor genodigden. In de openingsweek van 3 tot 8 juli zijn er tal van feestelijke activiteiten en speciale acties.

In een half jaar tijd is de Broederenkerk gerenoveerd in opdracht van de eigenaar – de gemeente Zutphen – en vervolgens is de bibliotheek opnieuw ingericht. De renovatie van de Broederenkerk bestond vooral uit het grotendeels vervangen van het afbladderende pleisterwerk op de wanden, het deels verplaatsen van de verdiepingsvloer, het vervangen van de vloerbedekking en de verlichting.

Inrichting

In het schip van de Broederenkerk is een groepsruimte gebouwd, waardoor de Bibliotheek ruimte kan bieden voor instructie en informatie. De collectie van de bibliotheek is compacter opgesteld, zodat er meer plaats is voor individuele lees- en studieplekken. In het koor is vooral ruimte voor het lezen van kranten en tijdschriften. In de Broederenkerk zijn de faciliteiten voor lezingen en workshops sterk verbeterd. De Bibliotheek biedt tevens onderdak aan het Taalhuis, het taalnetwerk van een groot aantal partners in Zutphen.

 

Verandering

De renovatie en verbouwing is mogelijk gemaakt dankzij een besluit van de gemeenteraad in het voorjaar van 2016. Het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad ondersteunden met dit besluit de visie van Graafschap bibliotheken. De Bibliotheek verandert van klassieke uitleenbibliotheek naar een maatschappelijke, educatieve bibliotheek. Belangrijk doel voor de Bibliotheek is het versterken van de persoonlijke ontwikkeling van de inwoners en het verbeteren van de maatschappelijke kansen. De Bibliotheek werkt hieraan samen met vele partners op het terrein van taal en lezen, cultuur, educatie, welzijn en participatie. Iedereen is welkom om te lezen, digitaal vaardiger te worden, te leren en elkaar te ontmoeten.

 

Kijk voor meer informatie en het programma in de openingsweek op de website www.graafschapbibliotheken.nl.