Stedendriehoek

Hartverwarmend initiatief: gratis maaltijd voor kwetsbaren

Burgemeester Alex van Hedel neemt een kijkje bij het vervaardigen van de maaltijden in de keuken van De Korenmolen. Fotografie: Leontine van Geffen

Mevrouw Reinders uit Eerbeek ontvangt van een vrijwilliger een gratis maaltijd. Fotografie: Leontine van Geffen

BRUMMEN/EERBEEK – ‘De gemeente Brummen, zoals Nederland bedoeld is’. Deze slogan vindt burgemeester Alex van Hedel meer dan ooit van toepassing op zijn inwoners, verenigingen, ondernemers en maatschappelijke organisaties. “Het is hartverwarmend om te zien hoe er allerlei initiatieven ontstaan om de medemens die het juist in deze bizarre periode extra moeilijk heeft, de helpende hand te bieden.”

Van Hedel was zelf ooggetuige van een bijzonder initiatief, waarbij iedere week meer dan 400 gratis maaltijden worden bezorgd bij inwoners, verspreid door de hele gemeente. “Het begon met een telefoontje dat ik kreeg van Johan van Zadelhoff, die de keuken van De Korenmolen beschikbaar stelde met het oog op de Coronacrisis. Ik heb hem in contact gebracht met Stichting Welzijn Brummen en toen is het allemaal heel snel gegaan.”

De plek waar in de maand april iedere week de gratis maaltijden worden voorbereid, is de keuken van De Korenmolen in Eerbeek. Johan van Zadelhoff: “Ik werd ruim een week geleden benaderd door een dorpsgenoot die mij vertelde dat hij wat wil doen voor inwoners in onze gemeente. En dan vooral die inwoners die het op dit moment lastig hebben. Zelf moest ik vanwege de RIVM-richtlijnen mijn zaak tijdelijk sluiten. Als snel was het plan geboren om gebruik te maken van de leegstaande keuken en maaltijden te maken voor de kwetsbaren. De dorpsgenoot was bereid de kosten als een soort van sponsoring voor zijn rekening te nemen. Samen met deze weldoener ben ik op zoek gegaan naar partners om dit plan verder vorm te geven.”

Vol lof
Ze kwamen daarbij dus snel uit bij de brede welzijnsorganisatie in de gemeente, Stichting Welzijn Brummen. “Ik was meteen enthousiast en heb onze medewerking toegezegd”, laat SWB-directeur Martine Jurriens weten. “Wij hebben vanuit ons dagelijks werk veel contacten met inwoners en zicht op mensen die het nu extra lastig hebben. Bijvoorbeeld omdat ze krap bij kas zitten, niet naar buiten durven of vanwege gezondheidsredenen zelf niet kunnen koken. Een team van medewerkers en vrijwilligers heeft afgelopen week honderden telefoontjes gepleegd om juist bij deze mensen te polsen of ze behoefte hebben aan de maaltijd. Ook partnerorganisaties hebben we benaderd, om na te gaan of zij inwoners kennen voor wie deze maaltijd goed van pas komt. En natuurlijk vergeten we de bezoekers van de voedselbank niet.” Zonder uitzondering reageerden de mensen die werden opgebeld vol lof. “Niet alleen de geste van de gratis maaltijd werd er op prijs gesteld, maar ook dat men gebeld werd en even zijn of haar verhaal kwijt kon.”

Volgens de richtlijnen
Met de dag werd de maaltijdoperatie concreter en breder. Steeds meer vrijwilligers, ondernemers en verenigingen haakten aan. “Gert-Jan van de Horst, de slager in ons dorp, levert niet alleen het vlees voor de maaltijd, maar stelde ook zijn seal-apparatuur ter beschikking, waardoor de maaltijden gekoeld en vers op vier vrijdagen in april bezorgd kunnen worden”, laat Johan van Zadelhoff weten. Zelf ziet hij in zijn keuken er op toe dat de maaltijd volgens de strenge normen worden vervaardigd. “Niet alleen als het gaat om kwaliteit van de maaltijd, maar natuurlijk ook dat alle richtlijnen van het RIVM in acht worden genomen.” Van Zadelhoff is trots op zijn eigen team van medewerkers die zich ook belangeloos voor dit project inzetten. “De maaltijden worden van dinsdag tot en met vrijdag gemaakt. We zorgen dat er in de keuken een beperkt aantal mensen volgens een rooster aan de maaltijden werkt. Dit met gepaste afstand van elkaar en met alle voorzorgsmaatregelen die gelden.” Typerend voorbeeld hierbij is dat het groepje Turkse vrouwen die onder de vlag van SWB een naaiclubje vormen, de mondkapjes hebben gemaakt voor de koks en inpakkers van de maaltijden.

Oprechte zorg
Het initiatief duurt vier weken. Na afgelopen vrijdag worden ook op 10, 17 en 24 april maaltijden bezorgd. “Het bezorgen aan de deur gebeurt door vrijwilligers van onder andere De Korenmolen”, licht Johan van Zadelhoff toe. Martine Jurriens vult aan: “Dit spontane project is een prachtig voorbeeld van wat je met samenwerking met elkaar kunt bereiken. Het toont aan dat we in deze gemeente oprechte zorg hebben voor elkaar. Grote waardering voor al die vrijwilligers die hun steentje bijdragen.”

Burgemeester Van Hedel, die in een vroeg stadium op de hoogte werd gesteld van dit initiatief, kan dit alles beamen. “Hier word je trots van als burgervader. En wat is het mooi dat er in onze gemeente allerlei mooie en uiteenlopende initiatieven zijn om elkaar te helpen. Brummen, zoals Nederland eigenlijk bedoeld is.”

Informatie of vragen?
Jurriens, tenslotte: “Heeft u vragen over dit initiatief of kent u iemand voor wie deze maaltijd een uitkomst is? Neem dan contact op met SWB via telefoonnummer 0575-561988 of e-mail info@welzijnbrummen.nl.”