Stedendriehoek

GroenLinks wil opnieuw grootste partij worden

ZUTPHEN – GroenLinks Zutphen gaat bij de gemeenteraadsverkiezingen voor zes zetels. De partij wil opnieuw de grootste worden. Inzet is om het sociale en groene beleid voort te zetten met een ambitieus, toekomstgericht programma. De partij gaat dan ook de verkiezingscampagne in met de boodschap ‘GroenLinks gaat verder’. Zes raadskandidaten staan in de startblokken.

“GroenLinks gaat verder voor Zutphen en Warnsveld”, stelt lijsttrekker Martine Westerik. Ze doelt dan zowel op de ambitie om door te gaan als grootste partij, als op het programma. “We hebben al veel bereikt. De komende periode willen we daarop voortbouwen en verder gaan met een inclusieve energietransitie, kansengelijkheid, krachtige armoedebestrijding en genoeg werk op duurzame bedrijventerreinen.” Westerik, ecologisch pedagoog en werkzaam als docent in het praktijkonderwijs, benadrukt tevens het belang van levendige wijken. In elke wijk een school en kinderopvang, een supermarkt en een plek voor kunst en cultuur, vindt ze. “En een buurtcentrum waar je iedereen tegenkomt en een goede bak koffie kunt krijgen.”

Nummer 2 op de lijst is Dolf Logemann, die als ecoloog bij een ingenieursbureau werkte en al jaren actief is in groene organisaties. “Natuur en landschap zijn heel belangrijk voor onze gemeente. We moeten hittestress en wateroverlast voorkomen. Daarvoor is meer groen in en tussen de wijken noodzakelijk. In ons unieke buitengebied willen we boeren helpen omschakelen naar duurzame bedrijfsvoering.” Hella Godee, theatermaker en hbo-docent Filosofie, bezet plek 3 op de lijst. Zij is een nieuw gezicht en wil zich in de gemeenteraad hard maken voor onderwijs en cultuur. “Onderwijs en cultuur zijn voor mij vooral plekken voor ontmoeting. Écht iets leren doe je zelden alleen. Ik wil daarom nog meer kruisbestuiving tussen onderwijs, cultuur en maatschappelijke initiatieven.”

Op nummer 4 staat Joram van Donk. Hij werkte als hoofd woordvoering voor de provincie Overijssel en zet zich nu in als lobbyist en adviseur public affairs voor de Achterhoek. “Ik wil onze inwoners veel meer mee laten beslissen over hun eigen buurt en leefomgeving. De Deventerweg laat zien wat voor mooi resultaat dat oplevert. Dat moet op veel meer plekken in onze gemeente.” Herman Krans is advocaat en nummer 5 op de GroenLinks-lijst. Hij maakt zich hard voor Zutphens unieke karakter en strijdt daarom voor het behoud van de bibliotheek in de Broederenkerk: “Alle inwoners van Zutphen en alle bezoekers van Zutphen ervaren hier het unieke van onze stad en dat moet zo blijven. Geen cultuurpaleis aan de Coehoornsingel.”

De zesde kandidaat voor de raad is Irene Kleinrensink. Haar inzet voor Zutphen als regenbooggemeente en haar aandacht voor vluchtelingen is bekend: “Ik ben altijd laagdrempelig te bereiken en kom snel in actie. Iedereen in onze gemeente moet zichzelf kunnen zijn en iedereen is welkom.” Irene is vormgever en werkt bij de Vrije School.

Eva Boswinkel is nu wethouder en ook voor de komende periode kandidaat-wethouder: “GroenLinks staat voor betrouwbaar en eerlijk bestuur. Dat verdienen onze inwoners. Ik ben trots dat ik daar het gezicht voor mag zijn. Als grootste partij willen we straks verder werken aan de belangrijke zaken die we al voor Zutphen gerealiseerd hebben. Met accenten op sociaal, leefbaar en toekomstgericht.”