Stedendriehoek

Gouden Schoolkantine Schaal

ZUTPHEN – Het Praktijkonderwijs Zutphen heeft een Gouden Schoolkantine Schaal 2018 van het Voedingscentrum verdiend.

Met deze schaal laten wij zien dat de schoolkantine gezond is ingericht.
De kantine presenteert gezondere producten op een aantrekkelijke, opvallende manier en voor een lage prijs. Hierdoor krijgen leerlingen een duwtje richting de betere keuze. De betere keuze is nu vooral verantwoord en lekker!
In de kantine proef je dat lekker en gezond prima samengaan.
De school kreeg bij het gezonder maken van haar kantine hulp van de Schoolkantine Brigade van het Voedingscentrum.

Jongeren geven aan dat zij moeilijk weerstand kunnen bieden aan vette of zoete snacks als die er liggen.
Dat is niet vreemd: verleidingen weerstaan, vraagt zelfcontrole. En dat kunnen we niet altijd opbrengen, bijvoorbeeld na een spannende toets of als je verliefd bent.
Op die momenten zijn jongeren, net als volwassenen, sneller geneigd te kiezen voor makkelijk dan voor gezond. Uit gedragskundige onderzoeken blijkt dat kantinebezoekers vaker verstandig kiezen als het aanbod vooral uit gezonde producten bestaat.

Praktijkonderwijs Zutphen heeft hard gewerkt om het aanbod in de kantine gezonder te maken. Gezonde leerlingen gaan fit naar school en stage.
Om een Gouden Schoolkantine Schaal te bemachtigen, moet een kantine voldoen aan diverse voorwaarden. Zo biedt de kantine groente en fruit aan en bestaat minstens tachtig procent van het aanbod uit betere keuzes. Dit zijn producten die je in een gezond eetpatroon vaak mag eten.
Een Gezonde Schoolkantine maakt kiezen voor gezondere producten voor de hand liggend, door ze vooraan te leggen en aantrekkelijk te presenteren.

De kantine besteedt ook aandacht aan het stimuleren van water drinken.
De school heeft deze aanpak in het beleid verankerd.
Praktijkonderwijs Zutphen heeft leerlingen en medewerkers actief betrokken. De leerlingen van de leerlingenraad hebben verschillende tips gegeven hoe de school het op kan pakken. Collega’s wisselen goede ideeën en gezonde recepten uit. Binnen de vakken verzorging en horeca is het aanbod van lesmateriaal en de recepten aangepast aan de richtlijnen.

Praktijkonderwijs Zutphen laat leerlingen regelmatig iets anders proeven, dit kan een soepje zijn, een gezonde eigen gebakken koek of gewoon lekker fruit en groente. Dit wordt dan in de pauze gratis rondgedeeld.

De school heeft de kantine gezonder gemaakt, aan de hand van de richtlijnen Gezondere Kantines. Deze richtlijnen zijn opgesteld door het Voedingscentrum, in opdracht van het ministerie van VWS. De visie erachter: jongeren zijn de toekomst. Willen we dat zij gezonder leven, dan is het belangrijk dat zij ook op school gezond kunnen eten en drinken. Zij brengen hier immers een groot deel van hun tijd door. Ervaren dat gezond eten lekker en heel gewoon is, helpt hen een gezond eetpatroon te ontwikkelen. Voor meer informatie:
www.voedingscentrum.nl/gezondeschoolkantine