Stedendriehoek

Gezonde speelplek met frisse lucht

EMPE – Een primeur voor de speelplek aan de Trepkesweide in Empe: de eerste officiële rookvrije speelplek in de gemeente Brummen. De komende tijd worden ook alle andere openbare speelplekken die in beheer zijn van de gemeente Brummen, voorzien van houten paaltjes met het logo van de ‘rookvrije generatie’.

De initiatiefnemers zijn Stichting Welzijn Brummen, Tactus Verslavingszorg, GGD Noord- en Oost-Gelderland en de gemeente Brummen. Wethouder Ingrid Timmer onthulde namens deze initiatiefnemers het eerste paaltje: “Wij vinden het belangrijk dat kinderen gezond opgroeien en het goede voorbeeld krijgen. Roken hoort op een speelplek niet thuis. Met de bordjes maken we mensen bewust dat je beter niet kunt roken in de buurt van kinderen. Ook wordt het zo gemakkelijker om mensen aan te spreken die toch roken op de speelplek.”

Goed voorbeeld
Is dat nu echt nodig? Timmer vindt van wel: “Uit onderzoek blijkt dat twee derde van de rokers al voor hun achttiende begint met roken. Kinderen zijn gevoelig voor wat zij zien van anderen. Dus beginnen we daar. Gelukkig zien we dat veel mensen het eigenlijk heel normaal vinden dat niet gerookt wordt op de plekken waar kinderen spelen. Mooi als we dat met elkaar uitstralen. Dat doen we onder andere door het plaatsen van de bordjes met de tekst ‘deze speelplek is rookvrij’. De aftrap van de rookvrije speelplekken vond plaats in de Stoptober-maand. Voor veel mensen is dit een moment om te stoppen met roken.”

Preventieakkoord
In ongeveer een half jaar tijd worden op alle openbare speelplekken bordjes geplaatst. Maar dat is niet alles, laat wethouder Timmer weten: “We organiseren ook gesprekken met kinderen over roken op de basisscholen. Met jongeren gaan we in gesprek over hun voorbeeldrol.” Het initiatief wordt mede mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage uit het preventieakkoord. “Dit akkoord is tot stand gekomen met meer dan 20 organisaties die iets extra’s willen doen voor de gezondheid van onze inwoners.”