Stedendriehoek

Gevoelige filmover anorexia

ZUTPHEN – Vrouw in Beeld draait op maandag 5 februari de rolprent My Skinny Sister, een gevoelige Zweedse film over anorexia. Eetstoornissen zijn in de loop der jaren een steeds vaker voorkomend probleem geworden onder jongeren. Met name jonge meiden, maar ook jongens, hongeren zich vandaag de dag uit om te voldoen aan een onrealistisch ideaalbeeld, dat wordt opgelegd vanuit een maatschappij waarin perfectie aangemoedigd wordt.

De Zweedse regisseur Sanna Lenken kan erover meepraten. Als tiener was zij ontevreden over haar lichaam en kampte ze met anorexia. Het bood inspiratie voor haar eerste lange speelfilm, die ze zelf schreef en regisseerde.

Vertekend zelfbeeld

My Skinny Sister vertelt het verhaal van de 12-jarige, tikje mollige, Stella. Haar iets oudere zus Katja streeft naar een carrière als professioneel kunstschaatsster en verliest zich buiten het zicht van haar ouders in ongezonde tranings- en voedingsgewoonten. We zien het contrast tussen de twee zussen: Katja als de magere, streberige oogappel van haar ouders, Stella als het wat onflatteuze, onhandige kind dat nog weleens over het hoofd wordt gezien. Beide meisjes worstelen met een vertekend zelfbeeld dat hen, bedoeld of onbedoeld, door hun omgeving wordt opgelegd.

Na afloop is er gelegenheid om na te praten over de film. Hierbij zijn een jonge vrouw die anorexia overwonnen heeft en haar moeder te gast om hun verhaal te delen. De voorstelling begint om 20.00 uur in het Luxor Theater, Houtmarkt 64. Kaarten reserveren is mogelijk via de website www.luxorzutphen.nl

 

Voor en door vrouwen

Vrouw in Beeld draait elke eerste maandag van de maand een film in het Luxor Theater in Zutphen. Zij biedt een gevarieerd programma waarin vrouwen de hoofdrol spelen. Samen met Zussen rond Zutphen, De Geboortenis en het Luxor Theater is dit een initiatief voor en door vrouwen.