Stedendriehoek

Gestolen zilver weer terecht

ZUTPHEN – Negen waardevolle, historische zilveren objecten die ruim vier jaar geleden – op woensdag 20 maart 2013 – werden gestolen uit het Stedelijk Museum Zutphen zijn weer terecht.

De politie in Amsterdam is recent in het bezit gekomen van het museale zilver en herkende de objecten doordat het museum indertijd aangifte heeft gedaan van de diefstal en ook The Art Loss Register en Interpol, via de expert van de verzekeraars, in kennis was gesteld. De politie verstrekt geen verdere informatie over de omstandigheden waaronder het zilver is teruggevonden. Alle betrokkenen binnen het museum zijn maar wat blij dat ze weer kunnen beschikken over het gestolen zilver. Het publiek kan ervan meegenieten, want deze week worden de objecten tentoon gesteld.

Directeur Tiana Wilhelm van de Musea Zutphen, waartoe het Stedelijk Museum Zutphen behoort, laat weten dat het museum dolblij is dat de historische objecten in goede staat zijn teruggevonden. De bruikleengevers van de objecten zijn inmiddels op de hoogte gebracht en ook zij zijn zeer verheugd. Wilhelm: “Wij zijn altijd blijven hopen dat onze Zutphense schatten ooit weer boven water zouden komen. Zij hebben de eeuwen getrotseerd en nu ook deze diefstal. Helaas is het hedendaagse zilveren tafelstuk, dat toen ook is ontvreemd, niet teruggevonden.”
René Sueters, wethouder van Cultuur van de gemeente Zutphen: “De diefstal had destijds een grote impact. Het is belangrijk dat deze historische objecten, die zo verbonden zijn aan Zutphen en omgeving, weer terug zijn. Het culturele erfgoed is van groot belang voor Zutphen. Het is een van de redenen waarom dagelijks vele mensen Zutphen bezoeken.”
Vanaf deze week zijn de negen historische stukken – vier zogenoemde schuttersketens uit de 15e, 16e en 17e eeuw, twee avondmaalsbekers, een mosterdpot, een herinneringsbeker en een pronkbeker – te bewonderen in een speciale presentatie in het Stedelijk Museum Zutphen. Wilhelm: “Een beter Kerstcadeau konden wij ons niet wensen!”