Stedendriehoek

Geschiedenis herleeft in Walburgiskerk

Foto: Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

De Walburgiskerk in Zutphen staat de hele maand oktober in het teken van de Maand van de Geschiedenis. Het grootste historische evenement van Nederland, dat voor de zeventiende keer plaatsvindt, heeft dit jaar als thema Oost-West. In de Walburgiskerk is het thema aangepast naar trOost-West. Er zijn verschillende activiteiten.

De kerk is altijd een plek geweest waar mensen troost zochten in moeilijke tijden, de plek waar ze heiligen om hulp konden vragen. Heiligen waren de idolen van de middeleeuwen. Iedere heilige had zijn of haar eigen specialiteit. “U maakt kennis met ‘onze’ heiligen, en ontdekt welke heilige er in u schuilt!” aldus de organisatie.

In de Librije, de unieke kettingbibliotheek, kan in oktober de Zeespiegel van Blaeu (1623) bekeken worden. Van dit handboek voor zeelieden, waarin ook landkaarten te zien zijn, is er maar één in Nederland. Naar aanleiding van het tentoonstellen van de Zeespiegel worden twee lezingen gehouden in de kerk. Op woensdagavond 7 oktober vertelt Marieke van Delft over haar boek De Geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten. Ontdekkingsschrijver Michiel van Straten legt op woensdagavond 14 oktober uit waarom ‘de’ wereld niet bestaat. De lezingen beginnen om 19.30 uur en kosten €10,-. Voor beide avonden moet gereserveerd worden door een mail te sturen naar info@walburgiskerk.nl. “En reserveer alvast een dag in de herfstvakantie: dan kunt u een kaartspel komen spelen! Ook staat de expositie ‘Waarom schrijf je me niet, post uit de vergetelheid’ opgesteld.”