Stedendriehoek

Genoeg te beleven met Geldersch Landschap & Kasteelen

STEDENDRIEHOEK – Geldersch Landschap & Kasteelen organiseert de komende tijd weer een aantal wandelingen en activiteiten. Raadpleeg voor alle informatie, aanmeldingen (indien nodig) en vragen de website www.glk.nl/evenementen .

Er is in Vorden op zaterdag 25 februari een lange dagwandeling over de landgoederen Vorden en de Kieftskamp. Ze grenzen aan elkaar, maar zijn heel verschillend. Rondom kasteel Vorden neemt de boswachter wandelaars mee door oude bossen. Rondom de Kieftskamp ziet het er anders uit. Het landschap is hier gevormd door een aantal boerderijen, waardoor de kleinschaligheid bewaard is gebleven. De boswachter vertelt hoe de kasteelheren en de boeren omgingen met de natuur. In de winter is het stil rondom Vorden, en de kans is groot dat reeën zich laten zien.
Er is een alleengaandenwandeling op landgoed De Dellen op zaterdag 4 maart. Nederland kent heel wat alleengaanden. Velen hiervan houden van wandelen, maar durven niet alleen een natuurgebied te bezoeken. Dus wat is er voor een single-wandelliefhebber mooier dan in contact te komen met anderen die ook graag wandelen? Behalve dat de boswachter zo’n tweeënhalf uur met de deelnemers gaat wandelen, zal hij het een en ander over landgoed De Dellen vertellen.

Op woensdag 8 maart wordt een wandeling georganiseerd van Huis De Voorst naar Huis ’t Velde: twee kastelen, elk met een eigen verhaal. Deelnemers maken kennis met hun geschiedenis. De boswachter laat zien hoe beide huizen gescheiden, maar ook verbonden zijn door de Berkel. Hij vertelt ook hoe de Berkel in de afgelopen jaren is veranderd.
De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen verzorgt op donderdag 9 maart een wandeling op landgoed Petrea te Wapenveld. Nu de natuur het laatste stukje winterslaap doormaakt, is er tijd om aandacht te besteden aan de ondergrond. Petrea ligt hoog en droog op de Oost-Veluwe stuwwal, misschien wel de grootste stuwwal van Europa. De stenen laten zien waar de rivieren, die de aardlagen hier hebben neergelegd, vandaan zijn gekomen.

NL Doet
Op vrijdag 10 maart gaan in Nederland weer duizenden deelnemers actief aan de slag voor NL Doet. Geldersch Landschap & Kasteelen is op zoek naar mensen die deze dag de handen uit de mouwen willen steken in natuurgebied het Algemene Veen bij Hattem. De boswachter kan hulp gebruiken bij het verwijderen van opslag in het jeneverbes- en heidegebied.
Lammetjesdag op Loenermark
Zo’n 250 schapen en 180 lammetjes staan klaar voor de bezoekers op zondag 12 maart van 10.30 tot 16.00 uur tijdens de jaarlijkse lammetjesdag bij schaapskooi De Loenermark in Loenen. De Lammetjesdag op de Loenermark is landelijk gezien één van de eerste lammetjesdagen in het jaar. Bovendien is hij uniek, omdat de schapen met hun lammetjes tussen de bezoekers lopen. De lammetjes mogen geaaid worden en er is schapenvoer te koop. Daarnaast zijn er ook tal van andere activiteiten zoals schapen drijven, ponyritjes en hutten bouwen.
Nog meer voor kinderen

De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen houdt op woensdag 1 maart een ontdekkingstocht op de Vuursteenberg in Hattem. Het gezelschap gaat op zoek naar vogels en pootafdrukken van reeën en zwijnen. Ook ontdekken ze waar het grind en de stenen in de grond vandaan komen. “En kennen jullie de namen van alle bomen? Wel als je meewandelt! Na afloop krijgen jullie een klein presentje mee naar huis”, belooft de boswachter de deelnemende kinderen vanaf 6 jaar. Voor de overige activiteiten voor kinderen, zie de website: www.glk.nl/evenementen .