Stedendriehoek

Gemeente Zutphen start met diervriendelijk gansbeheer

Door nestbeheer wil de gemeente Zutphen het grote aantal ganzen in Zutphen laten dalen naar een gezonde populatie. In Zutphen leven honderden ganzen die zich met name bij de vijvers en singels goed thuis voelen. Door de goede leefomstandigheden in Zutphen groeide de ganzenpopulatie afgelopen jaren snel. Op sommige plekken zijn er zoveel ganzen, dat ze voor grote overlast zorgen door ontlasting, geluid, kaalvraat en agressief gedrag. Ook kunnen ganzen een gevaar zijn voor het verkeer.

Ganzen horen ook in Zutphen. Mensen en dieren kunnen in de stad prima samenleven zolang het aantal beperkt blijft. Afgelopen jaren ontving de gemeente Zutphen echter veel klachten over de ganzen in de stad. Ook lijden planten en andere dieren daaronder. Wethouder Annelies de Jonge: “Er zijn te veel ganzen in Zutphen. We starten daarom met diervriendelijk gansbeheer: we zorgen ervoor dat niet alle eieren uitkomen. Dit doen we door een aantal eieren uit een nest met maiskiemolie te behandelen. Hierdoor ontwikkelen zich geen kuikens in die eieren.”

Geboortebeperking

“Deze nestbehandeling, waarbij de eieren in maiskiemolie worden gedompeld, is een diervriendelijke methode. Door de geboorte van nieuwe ganzen zoveel mogelijk te beperken, hoeven we geen levende ganzen af te voeren. Zodra de vorstperiode is afgelopen en de ganzen gaan broeden, start een gespecialiseerd bedrijf, Hofganzen ganzenbeheer Nederland, direct met deze nestbehandeling.”

Naast de nestbehandeling neemt de gemeente andere maatregelen, waaronder het plaatsen van lage hekken. Door deze hekken kunnen de ganzen minder makkelijk voedsel vinden. Bovendien verbetert dit de verkeersveiligheid. Verder worden borden geplaatst om inwoners erop te wijzen de ganzen niet te voeren. Dit totaalpakket aan maatregelen moet ervoor zorgen dat de ganzen Zutphen als een minder aantrekkelijke woonplaats gaan zien. Het is de verwachting dat de ganzenoverlast hierdoor afneemt.

Inwoners helpen mee

“Omdat ganzen nogal eens nestelen in de tuinen rondom hun leefgebied, vragen wij inwoners om mee te helpen aan deze aanpak. Wanneer u een ganzennest in uw tuin heeft, kunt u contact opnemen met het bedrijf Hofganzen, via telefoonnummer 0524-291773 of via e-mail info@hofganzen.nl. Als u dit binnen de eerste twee weken van het legsel doet, dan kunnen de eieren worden behandeld met olie. Zo kunnen wij met elkaar het nestbeheer laten slagen.”