Stedendriehoek

Gemeente Zutphen richt Deventerweg opnieuw in

De gemeente Zutphen gaat de Deventerweg opnieuw inrichten. Het gaat om het deel tussen de Van der Capellenlaan en de rotonde bij de Coehoornsingel. Na de aanleg van de rondweg N348 in 2012 en de herinrichting van de Van der Capellenlaan in 2014, voldoet de Deventerweg niet aan de huidige verkeerseisen.

Sinds 2017 dachten omwonenden en buurtbewoners mee over hoe de Deventerweg er uit moet komen te zien. De Deventerweg wordt een laan vol groen: aan beide kanten komt een dubbele rij bomen; fietsers krijgen een vrij liggend fietspad tussen de bomen; de snelheid van het autoverkeer gaat omlaag en de weg wordt veiliger voor fietsers; voetgangers kunnen straks op twee verhoogde zebrapaden veiliger oversteken; er worden zes elektrische laadpalen geplaatst, zodat in totaal twaalf voertuigen tegelijk kunnen opladen; het riool wordt vervangen op enkele plekken en nutsbedrijven gaan kabels verleggen.

Herinrichting

De hoofdrijbaan is sinds maandag afgesloten voor het doorgaande verkeer. De afsluiting is vanaf de Canadezenbrug tot aan de kruising met de Van der Capellenlaan. De kruising met de verkeerslichten bij de Van der Capellenlaan blijft wel toegankelijk. De gehele rijbaan wordt opgebroken en opnieuw ingericht. Direct na de bouwvak worden ook de bomen aangeplant in het gedeelte dat op dat moment afgerond is. Het gemotoriseerde verkeer wordt omgeleid: dit wordt met een omleidingsroute aangegeven. Fietsers en voetgangers kunnen nog wel gebruikmaken van de Deventerweg. De werkzaamheden zijn afgestemd met de hulpdiensten en busmaatschappij Arriva.

Openbaar vervoer

De drie bushaltes aan de Deventerweg zijn buiten gebruik. Voor de halte die nu vlakbij de verkeerslichten staat, komt tijdelijk een bushalte tegenover de bushalte ten noorden van de kruising met Van der Capellenlaan. Reizigers kunnen ook gebruik maken van de bushaltes aan de Coehoornsingel. De bussen worden omgeleid via de Overwelving. Daarom gaat de verzinkbare paal op de Overwelving omlaag tot en met januari 2022.