Stedendriehoek

Geelvinck Muziek Museum opent

ZUTPHEN – Zutphen is vanaf komende week nóg een museum rijker. Vrijdag 30 juni opent het Geelvinck Muziek Museum zijn deuren. In dit museum, gevestigd aan de Zaadmarkt 88, komen verhalen, muziek, historische instrumenten, schilderijen en meubels samen in een passende setting van het historische huis De Wildeman.

Donderdag 29 juni wordt bovendien tijdens de officiële opening door burgemeester Annemieke Vermeulen en wethouders René Sueters en Oege Bosch een zeer uniek instrument onthuld waaraan spannende verhalen kleven. “We verwachten hiervoor internationale belangstelling”, aldus zakelijk directeur Roland Spek (zie foto).

 

De wereldberoemde componist Ludwig van Beethoven, van wie al in de 19e eeuw bekend stond dat hij mogelijk in Zutphen is geboren, krijgt ook een belangrijke plaats in het nieuwe museum. “Het is helaas nooit bewezen dat Beethoven hier geboren is, maar het is ook niet bewezen dat het niet zo is”, aldus Spek. Op de eerste etage is een tentoonstelling ingericht rond Beethoven en Zutphen.  

 

Levend museum

Het museum, met als zustermuseum het Geelvinck Pianola Museum in Amsterdam, heeft de meest omvangrijke Nederlandse collectie historische pianos uit de 18e en 19e eeuw in zijn collectie. Onder de naam ‘Geelvinck’ worden een breed publiek aansprekende activiteiten georganiseerd op het raakvlak van muziek en erfgoed zoals kamermuziek op tafelpiano’s in kastelen pianola- en poëzieavonden live muziekuitvoeringen bij stomme films lecture-recitals en wandelconcerten waarbij oude muziek gepaard wordt aan de genius loci van historische gebouwen. Zo is er ook het jaarlijkse Geelvinck Fortepiano Festival met concoursen masterclasses en een symposium.

 

Spek: “Met onze unieke collectie hopen we een nieuwe doelgroep naar Zutphen te halen maar uiteraard verwelkomen we ook graag de Zutphenaren zelf. In het museum staat een tweetal piano’s die door bezoekers bespeeld mogen worden en op de tweede verdieping restaureren twee restauratoren regelmatig ‘live’ historische piano’s.” 

 

Huis De Wildeman

Ook voor wie niet verzot is op piano’s is het Geelvinck Museum een aanrader. In het huis dat het museum voor in ieder geval twee jaar in bruikleen heeft van de gemeente Zutphen zijn op de begane grond twee stijlkamers ingericht waar de bezoeker een prachtig inkijkje krijgt in de sfeer van de huiskamerconcerten zoals die in de negentiende eeuw werden gegeven. Daarnaast  bevindt zich in het pand de unieke schuilkapel De Wildeman uit 1628.

 

Het Geelvinck Muziek Museum is vanaf vrijdag 30 juni geopend van woensdag tot en met zondag. Meer informatie over openingstijden concerten en andere muziekactiviteiten die jaarlijks op het programma staan is te vinden op de website www.geelvinck.nl.