Stedendriehoek

Geelvinck Fortepiano Festival graaft dieper dan ooit

ZUTPHEN – De zevende editie van het Geelvinck Fortepiano Festival vindt plaats tot en met zondag 29 oktober. Met ruim dertig kamermuziekconcerten, lecture-recitals, masterclasses en een symposium is dit het grootste fortepianofestival ter wereld.

Eén van de pijlers is de wetenschappelijke benadering. “We graven dieper dan ooit en hebben niet alleen geweldige musici maar ook de beste onderzoekers ter wereld in huis”, zegt organisator en museumdirecteur Jurn Buisman. “De muziekgeschiedenis wordt als het ware herondekt. De stukken klinken zoals ze zeer waarschijnlijk door de componisten zijn bedoeld.”

Concerten vinden plaats in het recent geopende Geelvinck Muziek Museum in Zutphen en in museum Het Cromhouthuis en het Geelvinck Pianola Museum in Amsterdam. Er zijn satellietconcerten in onder meer Stadsarchief Amsterdam, Werkgebouw Het Veem Amsterdam en Kasteel Loenersloot. Internationale solisten en ensembles komen naar Nederland om op te treden op en met de historische instrumenten uit de Geelvinck-collectie. Het festival programmeert zowel oude als klassieke, romantische en eigentijdje kamermuziek. Richard Egarr en Alexandra Nepomnyashchaya spelen een quatre-mains programma en James Tibbles en Michael Tsalka brengen, samen met sopraan Fiona Tibbles, liedcomposities van onder meer Mozart. Het Rembrandt Frerichs Trio en Klaartje van Veldhoven combineren klassieke muziekstijlen met hedendaagse melodieën en ritmes.

Thema dit jaar is ‘The New Aesthetics: Fortepianos and the Music of Feelings’. In tegenstelling tot het in de barok gangbare klavecimbel, was de fortepiano bij uitstek geschikt om emoties te leggen in de uitvoering. De opkomst van de romantiek vroeg om verklanking van gevoelens van weemoed, verlangen, liefde, passie en extase. De ontwikkeling van de fortepiano weerspiegelt deze tijdsgeest.

Het Geelvinck Muziek Museum opende in juni zijn deuren in Zutphen, in een uit de late middeleeuwen stammend onderkomen. Jurn Buisman: “In Amsterdam waren we vooral een historisch huismuseum met prachtige instrumenten, in Zutphen gaan we verder als een historisch muziekmuseum in een prachtig huis.” Het nieuwe museum is gewijd aan Beethoven, er zijn sterke aanwijzingen dat de componist in Zutphen geboren kan zijn. De gehele collectie omvat 120 instrumenten. “Zeer trots zijn we op de Heilmann fortepiano die we nog maar enkele maanden geleden aankochten uit de beroemde Engelse Colt Collection. Het instrument stamt uit circa 1790, de tijd van Mozart.” De Heilmann wordt ingezet voor concerten in Zutphen.

Voor meer informatie, zie de website www.geelvinckfestival.nl