Stedendriehoek

Franse Filmweek in Luxor

ZUTPHEN – Het Luxor Filmtheater, Houtmarkt 64 in Zutphen, draait een week lang Franse films. Net als vorig jaar verzorgt Luxor in samenwerking met de Alliance Française Zutphen een Franse Filmweek met drie actuele Franse films en een mooie klassieker.

De Franse Filmweek gaat donderdag 9 november van start met ‘Une vie’ van Stéphane Brizé, een stijlvolle verfilming van Guy de Maupassants gelijknamige roman. Hierin volgen we de dochter van een baron die een onplezierige graaf trouwt. Met als resultaat een onthutsend portret hoe een onbevangen geest verstrikt raakt in morele kaders, beloftes en bedrog. Niet voor niets bekroond met de prijs van de internationale filmkritiek op het Filmfestival van Venetië.

 

Wijn

Daarna volgt ‘Retour en Bourgogne’ van Cédric Klapisch, een liefdevol portret van de broers Jean en Jérémie en hun zus Juliette die met passie de wijngaard van de familie beheren, maar ondertussen hun eigen weg moeten vinden. Wanneer hun vader overlijdt worden ze gedwongen keuzes te maken en beslissingen over de toekomst te nemen. De film volgt een jaar lang het ritme van de seizoenen, die in het teken staan van de wijn die ze gezamenlijk produceren. Voorafgaand aan de film verzorgt Wijnhandel Schaapveld een wijnproeverij.

 

Controversieel

Het programma wordt gecompleteerd door de controversiële film ‘L’amant double’ van François Ozon, waarin de fragiele, jonge, met een depressie kampende Chloé verliefd wordt op haar psychiater Paul. Als de twee een paar maanden later besluiten te gaan samenwonen, ontdekt Chloé dat haar geliefde een deel van zijn leven voor haar verborgen heeft gehouden. François Ozon, bekend van films als ‘Sous le sable’, ‘8 Femmes’ en ‘Swimming Pool’, verrast ditmaal met wat je ‘een filmisch feestje in de donkerste krochten van je onderbewustzijn’ kunt noemen.

 

Terug op het witte doek komt ‘Brodeuses’, de poëtische debuutfilm uit 2005 van Eléonore Faucher over een jonge vrouw die zich in het gerenommeerde borduuratelier van mevrouw Mélikian verliest in de precisie van het borduurwerk om haar innerlijke onrust te kanaliseren.

 

Wegens de verwachte belangstelling is het aanbevolen om tijdig entreekaarten te kopen. Dit kan via de website www.luxorzutphen.nl en dagelijks vanaf een uur voor aanvang aan de kassa.