Stedendriehoek

Financiële steun voor museumproject

Vanaf links: Geert Friebel (VriendenLoterij), Tiana Wilhelm (voorzitter van M6 en directeur Musea Zutphen), Gerard de Kleijn (projectleider M12) en Marilène van Oranje (VriendenLoterij). (Foto: Vincent Kramer)

ZUTPHEN – Mooi nieuws voor Stichting M6 en de zes collega-musea die zij hebben uitgenodigd om deel te nemen aan het nationaal samenwerkingsverband Match M12. Voor dit project ontvingen Tiana Wilhelm, voorzitter van M6 en directeur van de Musea Zutphen, en projectleider Gerard de Kleijn een bijdrage van 285.000 euro van de VriendenLoterij.

Match M12 koppelt twaalf maal een topstuk uit de nationale schatkamer van het Rijksmuseum met hoogtepunten uit de collecties van twaalf regionale musea. De perfecte matches die zo ontstaan, worden in de zomer van 2023 gelijktijdig gepresenteerd: een nog niet eerder getoonde samenwerking.

Tiana Wilhelm: “Dankzij de VriendenLoterij en het Rijks kunnen wij volgend jaar onze bezoekers dicht bij huis een bijzondere date aanbieden met geliefde kunstwerken in een bijzondere setting. De bedoeling is dat je als een blok valt voor deze matches.”

Match M12 is ontstaan uit Stichting M6, een samenwerkingsverband van zes regionale musea (het Hannemahuis, Musea Zutphen, Westfries Museum, Museum Gouda, Het Markiezenhof en Limburgs Museum) die de handen ineen hebben geslagen om reizende tentoonstellingen te organiseren. De stichting heeft samen met het Rijksmuseum het plan opgevat om in de zomer van 2023 in elke provincie van Nederland tegelijkertijd één topstuk uit de collectie van het Rijksmuseum te tonen, gekoppeld aan een topstuk uit de collectie van het betreffende museum in de provincie. De titel van deze coproductie is Match M12, waarvoor Stichting M6 – verantwoordelijk voor de organisatie van de reeks – de samenwerking opzoekt met de volgende musea: Groninger Museum, Museum Coevorden, Stedelijk Museum Kampen, Flevoland Museum Nagele, Museum Flehite en het Zeeuws Museum.