Stedendriehoek

Films over Joan Baez en Bob Marley in Luxor

ZUTPHEN – Deze maand zijn in Luxor Theater, Houtmarkt 64 in Zutphen, films over twee muziekiconen te zien: de documentaire ‘Joan Boaz: I Am a Noise’ over de inmiddels 82-jarige muzikante en activiste en de biopic ‘Bob Marley: One love’ over het leven en de muziek van de reggaelegende.

De documentaires Joan Boaz: I Am a Noise en de biopic Bob Marley: One Love zijn een eerbetoon aan twee bijzondere muzikanten die generaties over de hele wereld hebben geïnspireerd.

Joan Baez: I Am a Noise

Sinds haar indrukwekkende debuut op achttienjarige leeftijd staat muzikante en activiste Joan Baez al meer dan zestig jaar op de planken. De documentaire Joan Boaz: I Am a Noise volgt de nu 82-jarige zangeres tijdens haar afscheidstournee in 2019 door Amerika en Europa. Hierin blikt Baez openhartig terug op haar leven: van haar toewijding aan de burgerrechtenbeweging tot haar nauwe band met Martin Luther King en haar hartverscheurende relatie met Bob Dylan. Ze deelt niet alleen haar successen, maar vertelt ook openlijk over de onbekende schaduwkanten van haar leven en de innerlijke demonen die haar al sinds haar jeugd hebben gekweld. De film combineert zorgvuldig eerder ongezien archiefmateriaal met diepgaande interviews en exclusieve beelden achter de schermen van haar tournee. Een innemende film vol adembenemende onthullingen.

Bob Marley: One Love

Na Freddie Mercury (Bohemian Rhapsody) en Elton John (Rocketman) heeft Bob Marley nu ook een film. Bob Marley: One Love focust op de periode waarin de zanger zijn concert Smile Jamaica voorbereidt, gevolgd door zijn meest invloedrijke album ooit: Exodus. Halverwege de jaren 70 wordt Marleys thuisland Jamaica geteisterd door politieke verdeeldheid en dagelijks geweld. Ondanks de dreigementen van zijn tegenstanders gaat de reggaemuzikant (Kingsley Ben-Adir), die op dat moment al een volksheld is, door met zijn muzikale strijd voor vrede. Als hij ternauwernood aan een moordaanslag ontsnapt, vertrekt zijn vrouw Rita (Lashana Lynch) met hun kinderen naar familie in Amerika en reist hijzelf naar Londen. Hier neemt Marley zijn fameuze negende album Exodus op, een alom bejubelde plaat die de artiest tot een wereldster maakte.

De toegangsprijs bedraagt €10,-. Ticketverkoop via de website luxorzutphen.nl of aan de kassa in het theatercafé.

Foto:

De Britse acteur Kingsley Ben-Adir speelt een overtuigende Bob Marley. (Foto: Filmdepot)