Stedendriehoek

Film over leven Winnie Mandela

ZUTPHEN – Op maandagavond 4 september om 20.00 uur vertoont Luxor Filmtheater, Houtmarkt 64 te Zutphen, de film ‘Winnie’ over het leven van Winnie Mandela. Zij voerde, ten tijde van de gevangenschap van haar man Nelson, de anti-apartheidsbeweging in Zuid-Afrika aan en voer daarin een radicale koers tegen het apartheidsregime.

Voor haar rol als vrijheidsstrijder werd zij internationaal gelauwerd, maar dit veranderde toen zij in 1991 schuldig werd bevonden voor haar aandeel in de moord op de 14-jarige ANC-activist Stompie Seipei. Seipei werd in 1989 vermoord wegens vermeend verraad door een van Winnie’s lijfwachten. Deze episode bracht haar imago ernstig schade toe en was voor Nelson Mandela een reden om van haar te scheiden.

Regisseur Pascale Lamche wilde met de film het beeld dat over Winnie bestaat in perspectief brengen. Namelijk het beeld van de duivelse Winnie in tegenstelling tot de heilige Nelson. Winnie komt zelf uitgebreid aan het woord en spreekt openhartig over haar activistische leven.

De film won tijdens het Sundance Film Festival 2017 de prijs voor beste regie in de categorie World Cinema Documentary.

‘Vrouw in Beeld’ toont eens in de twee maanden op maandagavond films waarin vrouwen centraal staan. Samen met Zussen rond Zutphen, Stichting De Geboortenis en het Luxor Theater is dit een initiatief voor en door vrouwen. Na afloop is er gelegenheid om met elkaar na te praten wat de film voor ieder betekend heeft. Kaarten reserveren is mogelijk via de website www.luxorzutphen.nl