Stedendriehoek

Feest aan het Hof!

Zutphen – Op zondag 21 mei van 13.00 tot 14.30 uur is het feest aan het hof bij Stedelijk Museum Zutphen in het Hof van Heeckeren. “Wat stel je je voor bij zo’n feest? En wat heb je nodig om een feest te laten slagen? Ontwerp onder leiding van docent Ineke Metz een mooie feestjurk of prachtige taart. Of hoe ziet een tekening vol slingers, confetti en ballonnen eruit? Hoe zien dansende mensen er uit op swingende muziek? Je mag de materialen gebruiken die klaar liggen. Maak er een mooi feest van!” De leeftijd voor deze workshop is 7 tot 12 jaar en de kosten zijn 5 euro per deelnemer. Aanmelden kan telefonisch: 0575 516878 of via e-mail: info@museazutphen.nl.

In mei openden aan het Hof van Heeckeren de vernieuwde Stedelijke Musea Zutphen. Naast de vaste opstellingen van beide musea wordt de opening gevierd met twee wisseltentoonstellingen. De bekende Amsterdamse schilder, tekenaar en beeldhouwer Arie Schippers bijt het spits af voor Museum Henriette Polak. Het Stedelijk Museum Zutphen pakt uit met de tentoonstelling Feest aan het Hof! Centraal in deze tentoonstelling staan feestelijke hoogtepunten uit zowel het persoonlijke als het openbare leven in Zutphen, zoals geboorte, huwelijk en jubilea, maar bijvoorbeeld ook de viering van 100 jaar Nederland in 1913, de bevrijding in 1945 en de jaarlijkse Konings- en Koninginnedagen. Aan de hand van uiteenlopende objecten en verhalen vallen bezoekers van het ene feest in het andere.

Voor Feest aan het Hof! is zoveel mogelijk geput uit de rijke eigen collectie van het Stedelijk Museum Zutphen. Startpunt van de tentoonstelling is de recente aanwinst van de doopjurk van de kinderen van Robert Jasper van der Capellen (1743-1814), die als patriottenleider een van de belangrijkste hoofdrolspelers is in ‘het verhaal van Zutphen’. Andere feestkostuums in de presentatie betreffen een bruidsjurk, een bevrijdingsjurk en niet te vergeten een keur aan feestelijke hoeden en schoenen. Een ruime keuze uit de fotocollectie van het museum geeft een historisch overzicht van meer dan 125 jaar feest in Zutphen. De feeststemming wordt verder opgevoerd met onder andere prenten, tekeningen, schilderijen en gelegenheidsobjecten.

Behalve eigen collectiestukken zijn op Feest aan het Hof! ook bruiklenen te zien van partnerinstellingen die samen met het museum de Stadsmusea XL vormen. Dit samenwerkingsverband, waarvan het Stedelijk Museum Zutphen een van de voortrekkers is, bundelt de krachten van verschillende stedelijke musea in Nederland. De samenwerking, onder het motto ‘Celebrating the City’, maakt voor de musea projecten mogelijk die de deelnemers in hun eentje niet zouden kunnen realiseren. Elk museum heeft daarbij zijn eigen specialistische inbreng. Stedelijk Museum Zutphen heeft gekozen voor fotografie als specialisatie, waaraan met de vele foto’s op Feest aan het Hof! ruimschoots tegemoet wordt gekomen. www.museazutphen.nl