Stedendriehoek

Fascinatie voor een verweerd gezicht

WARNSVELD – Tot 31 december is in Woon-zorgcentrum Den Bouw, Abersonplein 9 in Warnsveld, in het kader van de reeks Kunst in den Bouw werk te zien van de Zutphense kunstschilder Ellen de Zwart. De expositie is dagelijks te bezoeken.

Het tekenen en schilderen van met name mensen heeft Ellen van jongs af aan gefascineerd. Daar heeft ze zich in haar jonge jaren mee bezig gehouden. Vanwege werk en gezin is dat allemaal een tijd lang stil komen te liggen, maar in 2010 hervond zij door verandering van persoonlijke omstandigheden haar passie: het schilderen en tekenen van mensen, een oneindige bron van inspiratie.

Zij wordt vooral gefascineerd door handen, ogen en tanden. Vaak wordt zij geraakt door een bepaald beeld, een raadselachtige blik, een verweerd gezicht, gevoelige handen, een aandoenlijk gehavend gebit, de intimiteit van het moment, of gewoon bijzonder kleurgebruik en prachtige stoffen. Het is haar uitdaging om iets van de sfeer of de blik ‘te vangen’ en te spelen met kleur en licht in portretten.

Twee jaar geleden werd zij nog genomineerd met een zelfportret voor de expositie ‘Lang leve Rembrandt’. In het Rijksmuseum heeft het toen twee maanden gehangen. Ellen werkt met verschillende materialen zoals aquarel, oliepastel en softpastel en sinds 2019 met olieverf.