Stedendriehoek

Extreem weer onder de loep

EEFDE – Het is actueler dan ooit. Met de historisch krachtige orkaan Irma die door het Caribisch gebied en de Verenigde Staten raasde, komt de vereniging voor weer- en sterrenkunde Triangulum op donderdag 21 september met een lezing met als onderwerp ‘Extreem weer’. Inleider is dr. Sjoukje Philip, climate research scientist bij het KNMI.

Extreem weer staat steeds meer in de belangstelling. En of het nu gaat om droogte in Afrika, hevige neerslag in Europa of een hittegolf in Nederland, steeds wordt de vraag gesteld: komt dit nu door klimaatverandering? En hoewel je over een enkele gebeurtenis nooit kunt zeggen dat dit het gevolg is van klimaatverandering, wordt wel steeds meer onderzoek gedaan naar de invloed van klimaatverandering op een klasse van extreme weergebeurtenissen.

Triangulum is een vereniging zonder commercieel oogmerk, die zich bezighoudt met het verbreiden van kennis over weer- en sterrenkunde in populairwetenschappelijke zin. Dat doet zij door onder meer het organiseren van voordrachten, cursussen, werkgroepen en excursies. De vereniging is actief in het gebied van de stedendriehoek Apeldoorn, Deventer, Zutphen.

In de lezing wordt ingegaan op wat een klasse van extreme weergebeurtenissen nu eigenlijk is. Wat hebben we nodig om een extreme weergebeurtenis te analyseren? In hoeverre hebben we daar modellen voor nodig? Zijn we in staat aan te duiden welke rol klimaatverandering in extreme weergebeurtenissen speelt? En wat is eigenlijk het verschil tussen attributie en detectie? Welke stappen moet je nemen om tot attributie van een extreme weergebeurtenis te komen? In de lezing wordt antwoord gegeven op deze vragen en worden voorbeelden gegeven van recente gebeurtenissen waarvoor een attributiestudie is uitgevoerd.

De lezing wordt gehouden in zalencentrum Het Hart, Jolinkweg 2 te Eefde. Aanvang 19.30 uur. De toegangsprijs voor niet-leden van Triangulum is 5 euro. Voor meer informatie, zie de website www.triangulum.nl