Stedendriehoek

Expositie met typisch lokale schilderijen

ZUTPHEN – Tot en met 4 juli zijn schilderijen van Bertus Voortman te bezichtigen in de Walburgiskerk.

In zijn lange leven schiep kunstschilder Bertus Voortman (1916-2012) een omvangrijk oeuvre. Landschappen, stads- en dorpsgezichten waren geliefde thema’s. Ook legde hij zijn indrukken vast tijdens vakantiereizen en maakte hij stillevens, portretten, figuur- en naakttekeningen. Zijn affiches en decorontwerpen voor revues brachten hem ruime lokale bekendheid.

Zutphenees Bertus Voortman was verknocht aan zijn stad. ‘Van deze stad krijg ik nooit genoeg’, schreef hij eens. Gedurende zijn hele, lange leven heeft hij steeds zijn directe omgeving, zijn Zutphen, in beeld gebracht. De oogst is zeer gevarieerd en omvat vele honderden werken, in verschillende technieken en formaten. Hij geeft locaties weer die vandaag de dag nog steeds herkenbaar zijn, maar ook plekjes die inmiddels door vernieuwingen een totaal ander aanzicht bieden. In deze expositie is een selectie van zijn Zutphense werken samengebracht. Hij toont zijn zeer herkenbare, maar ook verrassende kijk op de prachtige stad.

De expositie is te bezichtigen met een entreekaart voor de Walburgiskerk. Openingstijden zijn van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.

Foto:

Bertus Voortman (1916-2012), Van Zutphen nooit genoeg. Gezicht op de Walburgiskerk vanuit het westen 1980.