Stedendriehoek

Eva Boswinkel nieuwe wethouder in Zutphen: ‘Onverwacht maar eervol’

Foto: Nike Martens

Vanaf 1 augustus wordt, na akkoord van de gemeenteraad, Eva Boswinkel (GroenLinks) wethouder in Zutphen. Zij neemt dan de positie van vertrekkend wethouder Harry Matser over.

Boswinkel is al jaren actief GroenLinks-lid in de gemeente en is op dit moment nog werkzaam als onderwijsmanager. “Als GroenLinks Zutphen hebben we in de coalitie onze verantwoordelijkheid genomen door de financiën van de gemeente weer op orde te krijgen. Nu is het mijn taak om met een frisse blik en nieuwe energie richting de verkiezingen nog een aantal mooie ambities uit het coalitieakkoord te realiseren.”

Hoewel er een onverwacht beroep op haar wordt gedaan, zegt Boswinkel: “Wethouder zijn is een erebaan met een groot maatschappelijk belang, waar ik met mijn liefde voor onze gemeente graag mee aan de slag ga. Harry Matser heeft de afgelopen drie jaar de taak gehad om de financiën van de gemeente te herstructureren. Hij heeft dit kundig en voortvarend gedaan. Nu alle cijfers weer in het zwart staan, kan ik doen waar ik goed in ben: energie brengen en mensen verbinden.” Ze sluit af met: “Er staat een professioneel en kundig college, met achter de schermen welwillende ambtenaren vol expertise. Ik verheug me erg op de samenwerking. De raad is proactief en betrokken en neemt de taken zeer serieus.  Een prachtig speelveld om in te werken.”

Achtergrond

Eva Boswinkel (36) groeide op in Zutphen, en vertrok op haar 18e naar Nijmegen voor de studie Arbeids- en organisatiepsychologie. Na in verschillende steden gewoond te hebben keerde ze acht jaar geleden terug naar Zutphen, waar ze met haar man en dochter met veel plezier in Noordveen woont. Eva Boswinkel werkte eerder onder andere als veranderkundige, onderwijsmanager en directeur van een it-bedrijf.