Stedendriehoek

Etty zoekt naar liefde  

ZUTPHEN – Op zondagmiddag 11 februari wordt in De Wijngaard, Wilhelminalaan 3 in Zutphen, de indrukwekkende theatervoorstelling ‘Etty’ opgevoerd door Vocalgroep Choral onder leiding van Henk Ruiter. De hoofdrol van Etty Hillesum wordt vertolkt door actrice Abke Bruins. De voorstelling begint om 16.00 uur, met inloop vanaf 15.30 uur.

Het leven van Etty Hillesum werd gekleurd door haar onstuimige en soms grillige karakter, haar Joodse afkomst en de Tweede Wereldoorlog. Etty beschrijft een grote persoonlijke, innerlijke ontwikkeling. Ze zoekt naar liefde, naar verbinding met zichzelf en anderen, de dingen achter de dingen, naar God. Haar dagboeken tonen een levenskunstenares die onder moeilijke omstandigheden steeds meer in staat is positiviteit te benadrukken en zichzelf en haar eigen lot te accepteren. Ze ziet zichzelf niet als slachtoffer, overgeleverd aan de machten en krachten die inbeuken op haar bestaan. Haar oproep is om, onder welke omstandigheid dan ook, de antwoorden in jezelf te zoeken en in jezelf de dingen te verbeteren. Choral zingt en acteert op een bijzonder ingetogen en dienende wijze rondom haar, wat ervoor zorgt dat Etty’s levenskunst, inspiratie en kracht op een prachtige wijze worden vormgeven.

Sinds 1993 heeft Henk Ruiter de leiding over Choral; daarnaast is hij actief als begeleider van diverse artiesten. Zo begeleidde hij jarenlang Ramses Shaffy en Liesbeth List en – recenter – Ernst Daniël Smid. Choral kreeg landelijke bekendheid door optredens met de muziektheaterproducties Maskers, Spiegels, Ontmoeting, Labyrinth en Cyclus. Daarnaast levert de zanggroep een bijdrage aan diverse radio- en tv-programma’s. Op een unieke en positieve manier geven de zangers zeer gedreven vorm en klank aan levensvragen, thema’s en gedachten rond zingeving. De muzikale vertellingen raken op onverwachte momenten, zowel tijdens als na de voorstelling.

De entreeprijs bedraagt €7,50.