Entertainment

Zutphense schilderes Irmgard Lamers: ‘Focus als kunstenaar weer hervonden’

De Zutphense schilderes Irmgard Lamers is zaterdag 5 december te zien bij Omroep Max-programma Sterren op het doek. Met nog twee kunstenaars maakt ze een portret van René Froger. Of de zanger het doek van Irmgard koos om mee naar huis te nemen, blijft een surprise tot de uitzending. Sterren op het doek begint 5 december om 20.35 uur (NPO2).

Toen Irmgard gevraagd werd door de redactie van het programma, moest ze even goed nadenken of ze het wel wilde: een portret van een BN’er maken onder het oog van tv-camera’s. “Het schilderij moest in drie weken klaar zijn, dat is veel korter dan ik normaal werk aan een portret.” Dat ze toch ja zei tegen het verzoek, kwam mede door de aansporingen van haar man, etser Wim van der Meij, en haar zoon. “Zij zeiden da

t dit een kans was die ik niet mocht laten schieten. En dat is ook zo!” Achteraf is ze maar wat blij dat ze mee heeft gedaan aan het goed bekeken tv-programma; het nadeel van de korte beschikbare tijd bleek een voordeel. “Er waren drie opnamedagen in drie weken, dit voorjaar. Omdat het precies in coronatijd viel, konden de schilderlessen die ik normaal geef niet doorgaan. Ik kon me volledig richten op het portret van Froger. Zo intensief werken aan één opdracht in zo’n korte tijd heeft ervoor gezorgd dat ik mijn focus als kunstenaar weer hervonden heb.”

Irmgard richt zich in haar atelier aan de Zweedsestraat in Zutphen op het maken van bloemstillevens en portretten. En daarnaast op onderwijs: in haar atelier geeft ze individuele lessen en voor Kulturhus Ruurlo schilderles naar model. Het geconcentreerde werken aan het portret van René Froger dit voorjaar leerde haar weer wat haar zo boeit aan het vak: “Bijzondere momenten van het leven vangen en zichtbaar maken in een schilderij.”