Entertainment

Zomer Academie Zutphen: vijfdaags muziekfestival

ZUTPHEN – Van 6 tot en met 10 juli is het (educatief) muziekevenement & barokfestival Zomer Academie Zutphen, met masterclasses door onder anderen Dame Emma Kirkby en Ton Koopman. Sopraan Johannette Zomer en haar team organiseren met het thema ‘England, O fairest isle’ masterclasses, lezingen én ruim 25 concerten op prachtige plekken in de historische binnenstad van Zutphen. De kaartverkoop is gestart.

De Zomer Academie Zutphen Vijfdaagse is een meerdaags (educatief) muziekevenement met masterclasses, presentaties, workshops, lezingen en concerten op verschillende overdekte, plaatsen in de historische binnenstad van Zutphen. Extra dit jaar is het Prologue Concert op dinsdag 5 juli met Dame Emma Kirkby en Fred Jacobs. Zij brengen Italiaanse en Engelse liederen uit de 17de eeuw.

Daarnaast is de Zomer Academie Zutphen Vijfdaagse er ook om een breed publiek op toegankelijke wijze kennis te laten maken met het instuderen en uitvoeren van klassieke muziek in het algemeen. Zo houdt de Academie de beleving van oude muziek levend en creëert mooie ervaringen en herinneringen voor zowel publiek als deelnemers. De concerten zijn te bezoeken tegen een vriendelijke entreeprijs.

Hoogtepunten uit het concertprogramma:

• 5 juli 20.00 uur: A Prologue Concert – De vermaarde sopraan Dame Emma Kirkby en Fred Jacobs (theorbe) brengen Italiaanse en Engelse liederen uit de 17de eeuw.

• 6 juli 20.00 uur: Messiah, the best bits – Met o.a. Johannette Zomer (sopraan) en Jasper Schweppe (bas), een studentenorkest onder aanvoering van Antoinette Lohmann en het projectkoor o.l.v. Klaas Stok.

• 6 juli 22.30 uur: Bach to Britten and back – Celliste Lucia Swarts speelt prachtige solosuites van Britten en Bach.

• 7 juli 20.00 uur: From Dublin, with love – Ierse folkmuziek vermengd met een vleugje barok

• 8 juli 20.00 uur: een heus Last Night of the Proms feestje bij de Hanzehof

• 8 juli 10.00 en 11.30 uur: Familievoorstelling King Lear voor 6 tot 96 jaar.

• 9 juli 22.30 uur: Venus’ Birds – Een ode aan de liefde, met het Brisk Recorder Quartet Amsterdam en sopraan Johannette Zomer.

• 10 juli 14.00 uur: Sir Philip Sidney, the Complete Elizabethan – Lezing door journalist, schrijver en oud-correspondent Peter Brusse over Sidney: Elizabethaanse edelman, dichter, veldheer en legende.

Programma en kaarten
Kijk voor het complete programma op www.zomeracademiezutphen.nl. Er zijn in totaal achttien concerten, vier voorstellingen (waaronder twee voor kinderen), vijf presentatieconcerten en twee lezingen. Kaarten bestellen kan via www.klassiekemuziek.nl/zomer-academie en vanaf dinsdag 5 juli aan de Festivalkassa bij Dat Bolwerck (na 16.00 uur)

• Dagkaart masterclass: voor degenen die willen kijken naar de lessen van internationaal gerenommeerde meesters met hun studenten.

• Festival dagkaart: geniet een hele dag en heb toegang tot alle concerten, masterclasses, workshops op de desbetreffende festivaldag

• Festival passe-partout: voor degenen die 5 dagen lang niets willen missen. U ontvangt een ZAZ High Tea Arrangement cadeau!

Natuurlijk kunt u ook kaarten kopen voor losse concerten.

Niets willen missen? Kies dan voor een overnachting in een van de sfeervolle hotels, B&B’s of Airbnb’s die de stad en nabije omgeving rijk zijn. Informeer bij de Zutphense VVV voor de mogelijkheden en voor ander moois wat Hanzestad Zutphen te bieden heeft.

Vrijwilligers gezocht
Voor de Zomer Academie Vijfdaagse zoekt de organisatie nog vrijwilligers. Het gaat om werkzaamheden rondom alle concerten en masterclasses, maar ook in de dagen daarvoor. Belangstellenden kunnen zelf aangeven welke dagen en tijden zij beschikbaar bent. Opgeven via info@zomeracademiezutphen.nl (ook voor het verkrijgen van verdere informatie).