Entertainment

Week lang topsport, show en entertainment

ZUTPHEN – Ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag komt sopraan Johannette Zomer met haar muziekvrienden woensdag 8 maart nog één keer naar de Buitensociëteit (theater Hanzehof) in Zutphen met Tranen van Maria.

De voorstelling is opgebouwd rondom succesverhalen van ‘wereldvrouwen’, die hebben geleden, gevochten en overwonnen. Ook dit jaar zijn er nieuwe verhalen in het programma opgenomen. Het Stabat Mater van Pergolesi, gezongen door Johannette Zomer en Cécile van de Sant, vormt de basis van het muzikale deel. Ook zingen zij enkele middeleeuwse lofzangen en hedendaagse werken van onder anderen Mathilde Wantenaar. Zangeres Rolinda Kross brengt Sefardische en Jiddische liederen en wordt daarbij op contrabas en gitaar begeleid door Tis Marang. De framedrums van de groep Saffraan – Ritueel Drumtheater vormen de hartslag van de voorstelling.

‘Lange tijd een ver-van-mijn-bed-show’

Aangrijpend is het verhaal over de Oegandese Malaika Oringo, tegenwoordig woonachtig in Friesland. Op zeer jonge leeftijd raakt ze in de oorlog haar vader kwijt en als ze negen is sterft haar moeder. De kinderen raken op drift, alle stabiliteit verdwijnt uit hun leven. Op zestienjarige leeftijd wordt Malaika onder valse voorwendselen naar Nederland gelokt waar ze jarenlang dingen moet doen die ze absoluut niet wil. Ze wordt gered uit deze slavernij en gaat studeren: Human Studies en een Master Internationaal Management. Tegenwoordig werkt ze bij het Leger des Heils in Brussel en niet lang geleden mocht ze spreken voor het Europees Parlement. Met haar stichting Footprint to Freedom ondersteunt Malaika slachtoffers van mensenhandel. “Ik draag mijn littekens met trots om andere vrouwen te laten zien dat er leven is aan het eind van de tunnel.”

Johannette Zomer: “Lange tijd was het leed van mensen en met name van vrouwen voor mij een ver-van-mijn-bed-show. Dat is veranderd doordat ik van nabij met vluchtelingen en onderdrukte en mishandelde vrouwen in aanraking kwam. Die bewustwording hoop ik met deze concerten over te dragen.”

Pergolesi

Het Stabat Mater is door vele componisten op muziek gezet, maar niemand deed het zo indringend en ontroerend als Pergolesi. Dit beroemde middeleeuwse gedicht vertelt over Maria’s lijden vanwege haar gekruisigde zoon. Als geen ander weet de Napolitaanse grootmeester het hart te raken. Johannette Zomer: “Het werk gaat over schoonheid, verdriet, eenzaamheid en solidariteit. In tijden van crisis en van lijden zijn het de vrouwen die de eenheid bewaren. Onze voorstelling is een eerbetoon aan de kracht en veerkracht van de vrouw.”

Voor kaarten en meer informatie: www.johannettezomer.com