Entertainment

Verhaal van pandemie verteld in één foto

Inwoners en bezoekers van Zutphen en Warnsveld kunnen vanaf 17 februari hun beste ‘lockdownfoto’ insturen voor de fotowedstrijd van Stichting Zutphen Promotie. (Foto: Bastiaan Wevers)

Fotoliefhebbers kunnen elke Fotozomer Zutphen hun hart ophalen aan tentoonstellingen, rondleidingen, workshops en lezingen over fotografie. In aanloop daarnaartoe houdt Stichting Zutphen Promotie een fotowedstrijd. Het thema daarvan is ‘lockdown’.

Alle inwoners en bezoekers van Zutphen en Warnsveld worden uitgedaagd mee te doen. Op woensdag 17 februari start de inzendtermijn. De genomineerde foto’s worden in de zomer in de stad tentoongesteld en voor de winnaars zijn geldprijzen beschikbaar.

“Zutphen is een van de meest fotogenieke steden van Nederland, met ontelbare plekjes waar je unieke foto’s kunt schieten. Met de jaarlijks terugkerende World Press Photo-tentoonstelling als hoofdprogramma, organiseren we dit jaar voor de derde keer Fotozomer 2021. Dit jaar roepen we iedereen op mee te doen aan een fotowedstrijd en zijn of haar foto met als thema ‘lockdown’ in te sturen”, vertelt Zutphen Promotie-directeur Mark Schuitemaker.

De maatregelen om het coronavirus te beteugelen raken iedereen en hebben een grote impact op de zorg, de economie en het sociale leven. De lockdown is de afgelopen maanden echter ook een uniek foto-onderwerp gebleken: lege winkelstraten, zwervende mondkapjes, contact door ruiten en plexiglas.

De fotowedstrijd geeft iedereen de kans om op zijn eigen manier deze uitzonderlijke tijd in beeld te brengen. Schuitemaker: “Hoe beleef jij de lockdown? Wat maakt op jou de meeste indruk? Gebruik je creativiteit en vertel in één foto jouw verhaal van de pandemie. De winnende foto’s worden tijdens Fotozomer 2021 tentoongesteld, zo leggen we deze periode vast voor later.”

De meeste stemmen

Een jury maakt een voorselectie van de inzendingen. Vervolgens is het aan het publiek om de winnende foto’s te bepalen: iedereen kan online stemmen. In twee categorieën (jongeren tot en met 17 jaar en volwassenen van 18 jaar en ouder) zijn drie prijzen te winnen voor de foto’s met de meeste stemmen. Het prijzengeld in beide categorieën is 25 euro voor de derde plaats, 50 voor de tweede en 100 euro voor de nummers één. Tijdens Fotozomer Zutphen zijn alle genomineerde foto’s ook te zien in een tentoonstelling in de stad.

Doe mee

Zend je beste lockdownfoto uiterlijk woensdag 31 maart in. Kijk voor criteria en inzenden op InZutphen.nl/fotowedstrijd.