Entertainment

Twee nieuwe Italiaanse filmhits in Luxor  

ZUTPHEN – Luxor Theater, gevestigd aan Houtmarkt 64, start het nieuwe filmseizoen met de vertoning van twee nieuwe producties uit de Italiaanse cinema. De komedie Il primo giorno della mia vita laat je nadenken over je eigen levensgeluk en in het bitterzoete Il sol dell’avvenire, over het maken van een film, gaat op en buiten de set van alles mis.

Ludiek en troostrijk

Regisseur Paolo Genovese (ook de maker van Perfetti Sconosciuti, de kaskraker over een dinergezelschap met mobieltjes op tafel) snijdt in Il primo giorno della mia vita een ander gevoelig onderwerp aan: zelfdoding. Dat gebeurt op een fictieve en ludieke manier vol humor. Vier onbekenden van elkaar willen een eind aan hun leven maken. Er is alleen een vreemdeling die een pact met ze wil sluiten. In een week tijd laat hij ze zien wat er zou gebeuren als ze daadwerkelijk een einde aan hun leven maken. Wat zouden ze zelf verliezen en hoe zouden hun dierbaren reageren? Na die week hebben ze de keuze: zetten ze de plannen door of beginnen ze opnieuw? Met Toni Servillo (La grande bellezza) als de mysterieuze vreemdeling, Valerio Mastandrea, Sara Serraiocco en Margherita Buy.

Absurd en hilarisch

In Il sol dell’avvenire speelt de 69-jarige regisseur, schrijver en acteur Nanni Moretti (Caro Diario, Mia Madre) een verzuurde filmregisseur met een boodschap in een filmwereld die tegenwoordig wordt beheerst door streamingdollars en leeg entertainment. In Rome, in de legendarische Cinecittà studio’s, zijn de opnames van Giovanni’s nieuwste film begonnen. Terwijl hij zijn acteurs tevreden moet houden én circusolifanten moet regisseren, heeft Giovanni ook moeite om zijn huwelijk met producente Paola (Margharita Buy) te redden. Politiek, liefde en een kleurrijk circus strijden om zijn aandacht, zowel op de set als daarbuiten. Acteur Mathieu Amalric is hilarisch als enthousiaste, maar louche Franse coproducent. De film werd geselecteerd voor de competitie van het Filmfestival van Cannes.

Kijk voor draaidata, aanvangstijden en tickets op www.luxorzutphen.nl

Foto’s:

Il primo giorno della mia vita is de opvolger van Perfetti Sconosciuti, de filmhuishit over een dinergezelschap met mobieltjes op tafel. 

In Il sol dell’avvenire drijft regisseur Nanni Moretti de spot met zichzelf.