Entertainment

Temperament, mysterie, melancholie en tapas

ZUTPHEN – Na uitverkochte zalen in Amsterdam en Den Haag, presenteert op vrijdag 24 maart vanaf 20.00 uur het Haagse strijkorkest Ciconia Consort onder leiding van Dick van Gasteren het programma Spaanse Nachten, samen met meestercellist Pieter Wispelwey. Een verrassend en gevarieerd muziekprogramma met werken van Boccherini, Sallinen, Turina en Ravel, waarachter steeds een eigen Spaans verhaal schuil gaat. Spaanse Nachten wordt gespeeld in Theater Hanzehof in Zutphen.

Tijdens het concert Spaanse Nachten genieten bezoekers van een tapashapje terwijl ze kennismaken met een tableau van twee eeuwen Spaanse muziekcultuur. Een door en door Spaans programma, met toch slechts één componist van het Iberische schiereiland, Joaquín Turina. De Spaanse folklore met opzwepende ritmes, castagnetten en flamencodans, inspireert al eeuwenlang componisten van over de hele wereld, zodat ook veel geëxporteerde Spaanse klanken uit Europa en Latijns Amerika aan bod komen.

De Italiaanse componist Luigi Boccherini schreef zijn mysterieuze La musica notturna delle Strade di Madrid als nostalgische herinnering aan zijn leven in het nachtelijk, bruisend Madrid. Het verhaal over de verstrooide ridder Don Quijote die in de 17de eeuw ten strijde trok tegen het kwaad en op zoek ging naar zijn geliefde Dulcinea, zette de Fin Aulis Sallinen aan tot het schrijven van de Nocturnal Dances of Don Juan Quixote. Het knotsgekke, humoristische werk lijkt meestercellist Pieter Wispelwey op het lijf te zijn geschreven. De Fransman Maurice Ravel werd duidelijk geïnspireerd door zijn Baskische moeder, die haar jeugd in Madrid doorbracht. Zijn Petite symphonie à cordes is een sublieme orkestratie door Rudolf Barshai van het strijkkwartet in F. Het moment van het ingetogen gebed van de torero tegenover het uitgelaten publiek is te horen in La oración del torero van Joaquín Turina. Tenslotte voert Ciconia Consort zijn bezoekers mee naar het temperament en de melancholie van het Zuid-Amerikaanse continent met Danzón nr. 2 van de Mexicaanse componist Arturo Márquez.

Op 24 maart krijgen vier geselecteerde cellisten de kans om een masterclass te krijgen van niemand minder dan meestercellist Pieter Wispelwey, en violisten mogen meespelen met een stukje muziek tijdens het concert in de Buitensociëteit van Hanzehof Zutphen. Kaarten voor de voorstelling zijn verkrijgbaar via hanzehof.nl