Entertainment

Sporen van de oorlog in Zutphen

ZUTPHEN – Op 4 en 5 mei speelt in Zutphen een voorstelling over de stad ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Wat heeft hier eigenlijk plaatsgevonden? Hoe zag de stad er toen uit en wat weten wij hier nog van?

De voorstelling ‘Sporen’ wordt opgevoerd in het kader van Theater Na de Dam, een landelijke theatermanifestatie waarbij er in steden en dorpen door het hele land herdacht wordt. Dit jaar vindt het voor de tweede keer plaats in Zutphen. Deze voorstelling is een productie van Theater na de Dam & Woest Oost, in samenwerking met Muzehof Centrum voor de Kunsten.

De organisatie is op zoek naar (verhalen van) ouderen die als kind de Tweede Wereldoorlog (in Zutphen) hebben meegemaakt en hierover in gesprek willen gaan met jongeren. De landelijk bekende Zoni Weisz (zie foto) geeft in ieder geval acte de présence. “Voor deze editie zijn we op zoek naar mensen die ons kunnen vertellen over deportaties van Sinti en Roma. Mensen die dit hebben gezien, erover hoorden of ons kunnen vertellen over de stad. Gebaseerd op de verhalen die we verzamelen, wordt onder leiding van theatermakers van onder andere Theatergroep Woest Oost een voorstelling gemaakt die wordt gespeeld door de jongeren op 4 en 5 mei, in het kader van de landelijke theatermanifestatie Theater na de Dam. De vertelbijeenkomst vindt plaats op zondagmiddag 5 april vanaf 13.00 uur.”

Wie zijn of haar verhaal, groot of klein, met jongeren uit Zutphen wil delen, kan contact opnemen met woestoost@gmail.com of Jantien Fick, telefoon 06-37336543.