Entertainment

Samen online de vrijheid vieren

Foto: Gerrit Leemkuil

Foto: Gerrit Leemkuil

Net als vorig jaar is het vanwege de coronapandemie niet mogelijk om een fysiek evenement te organiseren tijdens Bevrijdingsdag. Toch laat de Eerbeekse eventorganisator Yannick Hilger zich niet uit het veld slaan. Evenals vorig jaar heeft hij het initiatief genomen om een online Bevrijdingsfestival in de gemeente Brummen te organiseren.

“Op deze manier kunnen we alle inwoners in de gemeente Brummen, van jong tot oud, een leuk muzikaal programma aanbieden. Iedereen kan vanuit huis, via een online livestream, genieten van zeven heerlijke muzikale acts. Helemaal gratis.” Met genoegen denkt Hilger terug aan de eerste editie van het festival vorig jaar. “In Brummen of Eerbeek is er niet echt een traditie van een festival op 5 mei. Dat is jammer, want wat is er leuker dan met elkaar de vrijheid te vieren.”

Avondvullend Bevrijdingsfestival
met zeven muzikale acts

Zelf heeft Yannick Hilger ervaring met het organiseren van evenementen, ook in Brummen (Glazen huis in 2009) en Eerbeek (Eerbeek Outdoor in 2018 en 2019). Toen de coronacrisis vorig jaar evenementen min of meer onmogelijk maakte, vatte Hilger het idee op om een online versie van een bevrijdingsfestival te organiseren. “Ik heb toen contact opgenomen met de uitbaters van De Vroolijke Frans en De Heideroos en met elkaar hebben we een mooi programma samengesteld, waarbij tien uiteenlopende bandjes en artiesten vanuit de twee locaties hebben opgetreden. Velen hebben hiervan via hun televisie, laptop of telefoon van genoten.”

Doen wat kan
Het liefst had Hilger gezien dat het festival dit jaar gehouden kon worden met echt publiek in een zaal. “Helaas is dat nog niet mogelijk. Maar gezien het succes van vorig jaar willen we ook dit jaar een online-editie verzorgen, als mooi alternatief.” Dit jaar bestaat het programma uit zeven muzikale acts, die allen vanuit De Vroolijke Frans optreden. “Natuurlijk wordt alles coronaproof georganiseerd en opgenomen. Dit is afgestemd met de gemeente Brummen, die met een financiële bijdrage ook mogelijk maakt dat het festival door kan gaan. Nu de crisis al meer dan een jaar duurt, merk je goed dat onze lokale ondernemers het lastig hebben. Financieel is het vlees van de botten, waardoor ook advertentiebudgetten helemaal verdampt zijn. Maar met de belangeloze steun van velen, lukt het ons om ook dit jaar weer met elkaar een mooi festival te organiseren.” Hilger dankt dan ook zijn samenwerkingspartners, zoals De Vroolijke Frans, SPL P.A. Service en niet te vergeten de zeven muzikale acts die gaan optreden.

Livestream
Op woensdag 5 mei start de livestream van het festival om 18.00 uur. Het avondvullende programma is te volgen via diverse Facebookpagina’s, waaronder die van De Vroolijke Frans, Buurtkanaal, Samen Goed Voor Elkaar en natuurlijk op de eigen pagina van het Bevrijdingsfestival Brummen Eerbeek. De volgende acts vertonen hun muzikale kunsten: Frits & Friends, La Ratte, Miss Tuesday, Crazy Habits, Olaf Putker, 4Music en Move Your Mind. Zie de website www.bevrijdingsfestivalbrummeneerbeek.nl voor de timetable. Via de stream kan iedereen vanuit de woonkamer of tuin het festival op 5 mei volgen. Hilger: “Het blijft belangrijk om elkaar in deze lastige tijd te vermaken. Dat kan alleen door er samen de schouders onder te zetten en positief te blijven.”