Entertainment

Rivermovie pleit voor rechten van de natuur

ZUTPHEN – In de documentaire ‘I Am the River, the River Is Me’ neemt een Maori-leider een diverse groep mee op een kanotocht over de Whanganui-rivier in Nieuw-Zeeland. Samen omarmt de groep de geest van de rivier en probeert te vinden wat nodig is om de planeet te redden. Sinds vorige week is de film te zien in Luxor Theater, Houtmarkt 64 in Zutphen.

Juridische strijd
De Whanganui-rivier in Aotearoa, zoals de Maori de op drie na grootste rivier in Nieuw-Zeeland noemen, kreeg in 2017 als eerste rivier ter wereld dezelfde rechten als de mens. Dit was het resultaat van een ruim 150 jaar lange juridische strijd van de Maori, die de rivier zien als hun voorouders, als een onverdeelbaar en spiritueel wezen. In de dit jaar uitgekomen documentaire neemt Maori-leider Ned Tapa, voogd van de rivier, een groep vrienden en familieleden mee op een vijfdaagse kanotocht over deze heilige rivier. Bij hen zijn een First Nations Elder uit Australië en zijn dochter, die zich inzetten om hun eigen stervende rivier thuis te redden. Ook in de boot: een Australische kunstenaar, internationale watervertegenwoordigers en een internationale filmploeg. Terwijl rivier en reizigers organisch samenstromen, is er zowel lichtheid, humor, als ruimte voor heling van de echo’s van het koloniale verleden.

Pleidooi
I Am the River, the River Is Me is meer dan een louterende reis door een adembenemend landschap en een inheemse samenleving die zo ver af lijkt te staan van onze westerse. Iedereen in de groep – inclusief de filmploeg – heeft een stem en wordt een personage in deze film. De rivier verenigt ze in hun verlangen een fundamentele verandering in waarden teweeg te brengen om onze planeet te beschermen. Daarmee is de film tevens een pleidooi om de natuur als rechtspersoon te erkennen in het belang van al het toekomstig leven op aarde. “Als je zit en luistert, zul je het land horen zingen”, zegt Ned Tapa. “Allemaal samen, verweven, in harmonie, synchroon.”

De toegangsprijs is €10,-. Ticketverkoop via de website luxorzutphen.nl of aan de kassa in het theatercafé.