Entertainment

Regisseur Margot Schaap te gast bij filmvertoning Drijfzand

De film Drijfzand van de Zutphense filmmaker Margot Schaap is op dinsdag 18 april eenmalig te zien in Luxor. Drijfzand vertelt het verhaal van een intrigerende moeder-dochterrelatie en de keuze tussen loyaliteit, gezondheid en liefde. Margot Schaap verzorgt een inleiding.

De vertoning is onderdeel van de lopende tentoonstelling ‘I won’t be an egg which you would crack in a hurry for the world’ in Dat Bolwerck over de representatie van moederschap in de kunst, mede bedacht en samengesteld door Margot Schaap.

Moeder of eigen gezin
Hoofdpersonages in Drijfzand zijn Suze en haar moeder Helena. Suze (Hanna van Vliet) woont met haar man en dochtertje op Texel en heeft een gelukkig en overzichtelijk leven op het eiland. Als haar moeder (Elsie de Brauw), een gevierd theateractrice, hun een onverwachts bezoek brengt, begint haar zorgvuldig opgebouwde bestaan te wankelen. Nadat Helena aan Suze vertelt dat ze een ongeneeslijke hersentumor heeft, besluit Suze om voor haar moeder in Amsterdam te zorgen. Haar terugkeer naar de stad, de prikkelende theaterwereld en de oude patronen in de relatie met haar moeder, zetten haar op scherp. Te scherp. De onrust vreet zich langzaam maar zeker een weg naar binnen, dwars door haar gezinsleven heen. Verscheurd tussen de loyaliteit voor haar moeder, en die voor haar gezin, staat ze voor een emotionele keuze.

Getalenteerd regisseur
Margot Schaap studeerde in 2008 af als regisseur aan de Nederlandse Filmacademie. Met haar afstudeerfilm Gaandeweg won ze de Tuschinski Award (beste Nederlandse studentenfilm) en werd ze geselecteerd voor verschillende internationale filmfestivals. Daarna schreef en regisseerde ze de middellange fictiefilms Lynn en Flarden van Thomas, en de korte jeugd documentaire School vol vissen. Als afstudeerproject aan de Master of Film ontwikkelde en regisseerde ze de speelfilm Een dag in ’t jaar, die in 2015 in première ging op het International Film Festival Rotterdam, waarvoor ze de FIPRESCI Award won en de Special Newcomer Award op het Mannheim-Heidelberg International Filmfestival.

Meesterlijk
In 2021 ging haar speelfilmdebuut Drijfzand in release. De Volkskrant: ‘Het groeiende ongemak in de beknellende moeder-dochterrelatie wordt in Drijfzand meesterlijk verbeeld.’ Margot Schaap werkt op dit moment aan een documentaire over moederschap en in dat kader vindt ook de tentoonstelling in Dat Bolwerck plaats.

Aanvang 20.00 uur. Kaartjes via de website of aan de kassa in het theatercafé.

Fotobijschrift: Drijfzand is het speelfilmdebuut van de Zutphense filmmaker Margot Schaap