Entertainment

Paul Ruiter: ‘Niet vrijwillig en niet voor mijn plezier’

Foto: Shutterstock

Paul Ruiter bracht vorige maand een boekje uit over zijn ervaringen als dienstplichtig militair in de jaren 1978 en 1979. “De verhalen heb ik jaren geleden al geschreven. Ik werd nu uitgedaagd ze in een boekje uit te geven”, aldus de Zutphenaar.

“Iedere keer wanneer voormalig dienstplichtigen aan de praat komen over hun ervaringen in militaire dienst, komen de meest fantastische verhalen naar boven. Omdat ik het zonde vind wanneer dit soort verhalen langzaamaan zouden verdwijnen, heb ik mijn boekje uitgegeven en roep ik op om verhalen te delen. Hiervoor heb ik ook een website geopend: www.over10jaar.nl. Ik hoop natuurlijk dat men de website vindt en de verhalen gaat delen. De eerste reacties zijn vooralsnog erg leuk!”

De titel van Ruiters boekje is: Over 10 jaar was dit een prachtige tijd! “Dit was mijn reactie toen ik afzwaaide en de luitenant vroeg hoe ik het had gevonden”, licht de auteur toe. In die tijd woonde hij in Doetinchem. Later verhuisde hij naar Vorden en nu woont hij al jaren in Zutphen.

In het kort schetst hij vervolgens zijn ervaringen als dienstplichtig militair. “Ik was daar niet vrijwillig en niet voor mijn plezier. De burgerwereld waar ik net vandaan kwam, botste met deze nieuwe wereld. Wat een boeiende tijd had kunnen worden, werd een tijd van verveling waar mijn lotgenoten en ik ons doorheen werkten door kritisch te zijn en natuurlijk ondeugend. De rechtlijnigheid van de beroeps pareerden wij door nóg rechtlijniger te zijn. Door te accepteren dat het ergste wat ons kon overkomen het cachot was of degradatie, waren we redelijk onaantastbaar. Na de diensttijd vervaagden de herinneringen aan de verveling en de nutteloosheid en bleven de stoere en bijzondere verhalen over en een paar jarenlange vriendschappen. De stoere en bijzondere verhalen zijn in dit boekje gebundeld, omdat ze te leuk zijn om niet te delen.”