Entertainment

Oude rotten in nieuwe jazzband

WARNSVELD – De Bamboula N.O. Jazzband werd opgericht in 2014 en is dus een relatief jonge band. Maar verwacht geen podium vol jongemannen tijdens Jazz & So, op zondag 10 april van 14.30 tot 17.00 uur in café-restaurant De Pauw, Rijksstraatweg 11 te Warnsveld.

De leden van de band, vijf mannen en een vrouw, zijn gelouterde en gelauwerde muzikanten, die hun sporen ruimschoots hebben verdiend in bekende Nederlandse jazzbands. Hun liefde voor de pure New Orleans-jazz bracht hen samen. Met dat Bamboula in hun naam willen ze hun verwantschap tonen met de slaven uit New Orleans, die rond 1900 de bamboula (een trommel gemaakt van een rumvat met over de open zijde een huid gespannen) gebruikten als instrument bij het maken van hun muziek, waaronder jazz.

Dat speciale geluid laten ze regelmatig in hun muziek doorklinken, maar denk niet dat ze alleen maar muziek uit die tijd op het repertoire hebben staan. Op hun speellijst komt veel (bekend) werk voor uit de veel latere Revival-periode van na de Tweede Wereldoorlog. De sound van bands als Chris Barber, Papa Bue en Dutch Swing College klinkt in veel nummers door, en zo wordt hun optreden – naast een heerlijke muzikale belevenis – een feest van herkenning. Maar clichéwerk wordt het nooit, daarvoor is de band van leider Frans van Wasbeek te origineel en eigenzinnig.

De Bamboula N.O. Jazzband bestaat uit: Lielian Tan (drums), Ad van Beerendonk (contrabas), Wouter Nouwens (banjo), Bart Brouwer (trombone), Albert Klein Haneveld (klarinet/saxen) en Frans van Wasbeek (trompet/cornet/zang). De entreeprijs bedraagt €10,-. Voor meer informatie: www.jazzandso.nl