Entertainment

Ontroerende film over de ‘Britse Schindler’

Luxor Theater, gevestigd aan Houtmarkt 64 in Zutphen, vertoont sinds vorige week One Life, de verfilming van het waargebeurde verhaal over Nicholas Winton, die 669 kinderen van de nazi’s redde.

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog redde Sir Nicholas Winton meer dan zeshonderd kinderen uit de handen van de nazi’s. Vijftig jaar later verwijt hij zichzelf dat hij niet genoeg heeft gedaan. Dit mooie, waargebeurde verhaal van een bescheiden maar slagvaardige man is prachtig verbeeld in One Life. De film laat je niet onberoerd en sluit met onder andere de oorlog in de Oekraïne en het conflict tussen Israël en de Palestijnen in het achterhoofd, aan bij de actualiteit.

Praag 1938-Londen 1988

Nicholas ‘Nicky’ Winton, een jonge effectenhandelaar uit Londen, gaat in 1938 een week vrijwilligerswerk doen in Praag. Daar bezoekt hij vluchtelingenkampen en ziet hij gezinnen die de opkomst van de nazi’s in Oostenrijk en Duitsland zijn ontvlucht. Deze gezinnen leven in erbarmelijke omstandigheden met weinig of geen onderdak en voedsel en steeds onder dreiging van een nazi-invasie. Jonge Nicky, gespeeld door Johnny Flynn, besluit meteen dat er iets moet gebeuren, met name met de kinderen. Hij beseft echter dat het een race tegen de klok is. Hoeveel kinderen kunnen hij en zijn team, waar zijn moeder deel van uitmaakt, redden voordat de grenzen dichtgaan?

Vijftig jaar later, het is nu 1988, wordt de oudere Nicky achtervolgd door het lot van de kinderen die hij niet in veiligheid heeft kunnen brengen in Engeland. Hij verwijt zichzelf dat hij niet genoeg gedaan heeft om alle kinderen te redden. Totdat de BBC-televisieshow That’s Life hem uitnodigt om in hun programma te verschijnen. Daar lukt het Nicky eindelijk met zijn schuldgevoel en verdriet in het reine te komen.

Glansrol Anthony Hopkins

Voor One Life baseerde regisseur James Hawes zich op de door Wintons dochter Barbara geschreven biografie If It’s Not Impossible… The Life of Sir Nicholas Winton. Het verhaal wordt fenomenaal verbeeld door het heerlijke production design (met name in het jaren 80-deel) en de gekozen topcast. Tweevoudig Oscarwinnaar Sir Anthony Hopkins (The Two Popes, The Father) speelt de rol van de oudere Sir Nicholas Winton en Johnny Flynn de rol van de jongere Nicholas. De andere hoofdrollen worden vertolkt door Helena Bonham Carter en Sir Jonathan Pryce.

Kijk voor aanvangstijden op www.luxorzutphen.nl. Tickets via de website of aan de kassa in het theatercafé.