Entertainment

Ongehoord hanzeconcert

ZUTPHEN – Op zaterdagavond 23 september klinkt in de Walburgiskerk in Zutphen bijzondere muziek uit de Hanzetijd. In het programma De Engelse Hanze worden meer dan 400 jaar oude stukken uit het 16e-eeuwse Engeland gespeeld. Het internationale ensemble Margaretha Consort tekent voor de uitvoering.

De idee dat oude muziek stoffig en saai is, heeft het Margaretha Consort sinds de oprichting in 2009 wel weten te ontmaskeren. Het ensemble, dat al vaker in Zutphen speelde, geeft ook nu weer een heel eigen twist aan eeuwenoude muziek. Na een uitbundige Praetorius  en een klaterende Monteverdi, wordt dat deze keer muziek van de Engelse componist William Byrd (1540-1623, dit jaar is zijn 400ste sterfdag) en tijdgenoten.

Het Margaretha Consort brengt muziek uit vroeger tijd tot leven in een intieme setting. Op het programma staan de mis voor vijf stemmen, de Pavan Lachrimae en het Ave Verum Corpus van Byrd, vier psalmen van de onbekende componist Robert Tailour, twee dubbelkorige werken van Peter Philips en wat kortere intermezzi van Orlando Gibbons en Tobias Hume. Het Margaretha Consort staat bekend om zijn smaakvolle arrangementen en afwisselende bezettingen, waardoor alles altijd anders klinkt dan anders. Ook dit zeer afwisselende programma uit de hoogtijdagen van de Engelse Hanze, waarbij ook de lyra viol een rol speelt, is dus iets dat u nog nooit hebt gehoord.

Het Margaretha Consort, met vier gambisten, kistorgel en tenor Kevin Skelton, neemt u mee in de rijke wereld van de Engelse muziek uit de tweede helft van de 16e eeuw. Dat deze muziek nog altijd niet aan relevantie en schoonheid heeft ingeboet, kunt u meemaken op zaterdag 23 september in de Walburgiskerk in Zutphen, aanvang 20.00 uur. Het is een avondvullend programma met pauze.

De entreeprijs bedraagt €20,-, kinderen en studenten betalen €5,-. Kaarten en informatie via www.margarethaconsort.nl