Entertainment

Musea Zutphen opent met drie wisseltentoonstellingen

Musea Zutphen is, net als alle musea in Nederland, verheugd dat de museumdeuren eindelijk weer open zijn. Daarom opent Musea Zutphen met maar liefst drie wisseltentoonstellingen. De extra verlengde tentoonstelling ‘Zilver voor iedereen’ en de nieuwe tentoonstellingen ‘Anna Metz | Vertaalde werkelijkheid’ en ‘Mara van Laaren | Monologue Intérieur’.

Zilver voor iedereen

Zilver en Zutphen horen bij elkaar. Zowel stad als museum zijn trots op het Zutphens zilver, met een geschiedenis die teruggaat tot de glorierijke Hanzetijd. Het Stedelijk Museum Zutphen toont historisch zilver – Hollandia zilver uit Zutphen – om te benadrukken hoe bijzonder het is dat een eeuwenoud ambacht de tijd glansvol heeft getrotseerd en nog springlevend is. Daarnaast tonen maar liefst 21 hedendaagse zilversmeden objecten in een rijk scala aan vormen en stijlen. Hun werk wortelt in een eeuwenoude ambachtelijke traditie, maar vernieuwing en experiment in materiaal en techniek maken hun werk uiterst actueel ‘van nu’. Deze expositie is tot en met 27 juni te bezichtigen in het Stedelijk Museum Zutphen.

Anna Metz | Vertaalde werkelijkheid

In samenwerking met de kunstenaar en met Fondation Custodia in Parijs worden werken van Anna Mets (1939) getoond in De Etalage van Museum Henriette Polak. Het betreft kleurendrukken (aquatint) en een selectie van Metz’s veelal landschappelijke etsen uit de jaren 2012-2019. Anna Metz werd opgeleid aan de kunstacademies in Den Haag en Amsterdam. Zij beschouwt Paul Citroen, Dirk van Gelder en Kees Verwey als haar leermeesters. Pas op latere leeftijd ging ze meer experimenteren met de etstechniek. Haar onorthodoxe manier van werken laat zich aflezen aan haar indrukwekkende kleurendrukken in deze – kleine, maar fijne – presentatie in Museum Henriette Polak. De tentoonstelling Vertaalde werkelijkheid van Anna Metz is van 19 juni tot en met 26 september te zien in De Etalage van Museum Henriette Polak.

Mara van Laaren | Monologue Intérieur

Mara van Laaren (Amsterdam, 1977) maakt schilderijen van imposante, historische ruimtes. In haar werk zoekt ze naar stilte. Van Laarens schilderijen nodigen uit tot reflecteren. Zij stopt de tijd. Het spel van perspectief, kleurgebruik en lichtinval geven haar schilderijen soms een mystieke, en soms een mysterieuze uitstraling. De toeschouwer waant zich alleen in een ruimte… of hebben deze muren en raampartijen ogen en oren? Duidelijk is dat zij meer hebben gezien en gehoord dan wij kunnen bedenken. De tentoonstelling Monologue Intérieur van Mara van Laaren is van 19 juni tot en met 7 november te zien in Museum Henriette Polak.

Extra informatie

Alle tentoonstellingen in Musea Zutphen zijn van dinsdag tot zondag van 11.00 tot 17.00 uur te zien in het Hof van Heeckeren, ’s Gravenhof 4 in Zutphen. Bezoekers moeten vooraf een tijdslot reserveren via de website www.museazutphen.nl. Voor pashouders Museumkaart en BankGiro Loterij VIP-kaart en kinderen tot 12 jaar geldt vrije entree in de musea, ook vooraf reserveren voor een tijdslot. Een mondkapje dragen is binnen verplicht.