Entertainment

Meesterfluitist wil liefde voor India meegeven

EEFDE – Meesterfluitist Chris Hinze brengt zijn multimedia-concert Incredible India op zaterdag 21 mei in Kapel op ‘t Rijsselt in Eefde. De 83-jarige Hilversummer ontving veel prijzen voor zijn muzikale werken, inclusief drie Edisons. Hij werkte samen met onder anderen Peter Tosh en Toots Thielemans.

Door de uitnodiging van en ontmoeting met de Dalai Lama Tenzin Gyatso in McLeod Ganj, in 1994, raakte Hinze door hem geïnspireerd en maakte hij het album Tibet impressions. Hij maakte meer dan zestig albums en woont sinds 1994 op het eiland Ibiza. Na zijn succesvolle tour in 2019-2020, gaat Chris Hinze op veler verzoek nog een keer de theaters in met zijn multimedia-concert Incredible India. Het betreft een mix van indrukwekkende videobeelden op groot scherm, in combinatie met spetterende muziek, fascinerend fluitspel op diverse fluiten, backingtracks, collages en persoonlijke verhalen. Een boeiend schouwspel, gemaakt aan de hand van zijn vele reizen door India. Voor dit concert reisde de fluitist, componist en reiziger maandenlang door India, waar hij sinds 1974 kind aan huis is. In dat jaar kreeg hij Bansuri fluitles in Bombay van de legendarische meesterfluitist Ragunath Seth.

Het was liefde op het eerste gezicht en sindsdien toog de fluitvirtuoos om de twee à drie jaar naar dit betoverende land vol tegenstellingen. Net voor de pandemie uitbrak was hij nog drie maanden onderweg om te filmen, muziek op te nemen en bevriende muzikanten te bezoeken voor deze schitterende productie. Incredible India neemt je mee naar de onbekende en fascinerende en kleurrijke wereld van 1,5 miljard Indiërs. Hun bizarre leven te midden van de overvolle grote steden, hun chaos, armoede en rijkdom, de overweldigende natuur, de talrijke Hindoeïstische tempels en paleizen en de prachtige stranden en eilanden.

Onvergelijkbaar fascinerend
Chris Hinze: “India is geen land om te begrijpen. Het is op alle vlakken overweldigend. Een vat vol tegenstrijdigheden. Het overkomt je. Je raakt er niet over uitgepraat. Het is liefde op het eerste gezicht of je rent gillend weg, om daarna toch tot de slotsom te komen dat India onvergelijkbaar fascinerend is en je tenslotte blijft. India is niet alleen de Taj Mahal of de paleizen in Rajastan, de hippiescene in Goa, de Kerala Backwaters, de Himalaya of de talrijke stranden. Nee, het is oneindig veel meer. Neem alleen al Delhi of Mumbai: heftig, chaotisch opdringerig, luidruchtig, onwelriekend, smerig, maar o zo fascinerend. Met geen enkel land te vergelijken. Totale chaos in optima forma. Fantastisch! It’s a way of life. Daartegenover staat de vriendelijkheid en de ongelooflijke verdraagzaamheid. En niet te vergeten het grote verschil tussen rijk en arm.”

Met deze theatervoorstelling, die hij eerder speelde voor een uitverkocht Concertgebouw, hoopt hij iedereen zijn liefde voor India een beetje mee te geven door middel van muziek, film, verhalen en anekdotes. Kaarten à €25,- voor deze voorstelling op zaterdag 21 mei kunnen worden besteld via e-mail: fttp@planet.nl. Kapel op ’t Rijsselt is gevestigd aan Mettrayweg 25 in Eefde. Aanvang 20.00 uur. In het voorprogramma speelt de Zutphense formatie Heartsong enkele nummers, gebaseerd op mantra-songs.