Entertainment

Maria Callas op haar best

Callas – Paris, 1958, de concertfilm van het legendarische optreden van Maria Callas in de Parijse Opéra in 1958, is op donderdag 7 en zaterdag 9 december te zien in Luxor Theater, Houtmarkt 64. Een primeur die operaliefhebbers niet mogen missen.

Maria Callas, de onvergetelijke diva en het gezicht van de opera in de 20ste eeuw, maakte op 19 december 1958 haar debuut in Parijs. Slechts één avond vormde de weelderige Parijse Opéra het decor voor deze legendarische voorstelling, die live werd uitgezonden naar televisieschermen in heel Europa. Ter gelegenheid van Callas’ honderdste geboortedag is dit bijzondere optreden voor het eerst in zijn geheel en in kleur te zien in de bioscoop.

Het grote sociale evenement werd destijds bijgewoond door tout Paris, onder wie de Franse president Coty, Jean Cocteau, de hertog en hertogin van Windsor, Charlie Chaplin en Brigitte Bardot. Callas verscheen op het beroemde podium met haar meest elegante couture en juwelen ter waarde van een miljoen dollar. Ze opende met haar kenmerkende rol, Norma’s ‘Casta diva’, gevolgd door het beklemmende ‘Miserere’ uit Verdi’s Il Trovatore, om daarna de stemming te verlichten met het ondeugende ‘Una voce poco fa’ uit Il Barbiere di Siviglia. Het hoogtepunt van de avond kwam in de tweede helft: een volledig opgevoerde realisatie van Tosca, Act II. Het repertoire in deze voorstelling toont Callas op haar best, zowel in recital als opera-actrice. Visuele elementen waren net zo belangrijk als de vocale dimensies in haar kunst.

Prachtig gerestaureerd

Callas – Paris, 1958 is geproduceerd door het team achter de bekroonde film Maria by Callas (2017). Zowel beeld als geluid zijn prachtig gerestaureerd van nieuw ontdekte originele 16mm print en een nieuw ontdekte geluidsbron, afkomstig uit de persoonlijke archieven van Maria Callas. Elke noot, elke nuance van haar ongeëvenaarde stem is zo bewaard gebleven voor het nageslacht. En voor het eerst is de vertoning volledig in kleur, in 4K Ultra HD.

Aanvang 20.00 uur. Toegang €14,50. Tickets via www.luxorzutphen.nl of aan de kassa in het theatercafé.

Foto:

Maria Callas op het podium van de Parijse Opéra in 1958. (Foto: Filmdepot)