Entertainment

Kinderboekenweek: Ridders te paard en wapperende vlaggen

Van woensdag 30 september tot en met zondag 11 oktober is het Kinderboekenweek. “Onder het motto ‘En toen?’ gaan we terug in de tijd”, aldus een woordvoerder. “Lees spannende verhalen over ridders, verplaats je in oorlogstijd of kom van alles te weten over de oudheid. En natuurlijk zijn er leuke activiteiten. Je kunt je nu al aanmelden voor creatieve workshops in de bibliotheken Warnsveld en Zutphen. Maak een mooie sprookjestekening, een stoere ridder te paard, of een vrolijke vaandel!”

‘En toen’: sprookjestekening

Op woensdag 30 september geeft Pauline Nijenhuis een workshop van 14.30 tot 15.45 uur in de Bibliotheek Zutphen. De kinderen maken een tekening bij inspirerende sprookjes. Ze gebruiken daarvoor professionele kleurpotloden en krijtmaterialen, waarbij ook de techniek van het inkleuren aan de orde komt. Met frottage-techniek, een lastige naam maar een makkelijke en leuke manier om je tekening van verrassende effecten te voorzien.

Ridders te paard

In Bibliotheek Warnsveld verzorgt Es ten Caat op woensdag 30 september, van 14.30 tot 15.45 uur, de workshop Ridders te paard. “We gaan ridders maken van chenille-draad, rietjes en kralen. De paarden van papier-maché staan al voor jullie klaar. Die mag je met foamklei in allerlei kleuren gaan versieren. Of het nu een blauw paard wordt of roze, alles kan en mag. Als we klaar zijn met onze ridders en paarden, gaan we met elkaar een groot vierkanten dienblad vullen met zand, steentjes en houtjes. In het midden komt een groot kasteel te staan. En het is natuurlijk pas af als al jullie mooie ridders te paard daaromheen staan!”

Vrolijke vaandels en wapperende vlaggen

Tijdens deze workshop door Miriam Verbeek maken de kinderen een vaandel bij een boek over ridders en prinsessen of met een eigen ontworpen familiewapen. “Op vrijdag 2 oktober gaan de kinderen in Bibliotheek Zutphen, van 15.00 tot 16.30 uur, een vaandel maken met wol, water en zeep en door wrijven de wol vervilten. Ze laten zich inspireren door spannende verhalen over ridders en prinsessen.”

In de workshops op de vrijdagen 9 oktober (tijd: 15.00 tot 16.30 uur, Bibliotheek Warnsveld) en 10 oktober (tijd: 11.00 tot 12.30 uur, Bibliotheek Zutphen) maken de kinderen een vaandel gebaseerd op het familiewapen. Ze maken het van stof en bewerken dit met verf, stiften, stof, glimmende knopen en mooie linten. De naam of initialen van de kinderen zullen in het wapen verborgen zitten.

Aanmelden

De workshops zijn voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Deelname is gratis, maar je moet wel vooraf aanmelden. Dat kan bij de balie in de bibliotheek, bel met 0575-512926 of stuur een e-mail aan info@graafschapbibliotheken.nl. De werkstukken worden geëxposeerd in de Bibliotheek. Het complete Kinderboekenweekprogramma met alle locaties en tijden is te vinden op www.graafschapbibliotheken.nl/agenda.