Entertainment

Kickstartconcert barokfestival

ZUTPHEN – Zondagmiddag 28 januari vindt in de Walburgiskerk het Kickstartconcert plaats van de vijfde editie van het Internationaal Barok Festival Zutphen, dat van 10 tot en met 14 juli het pittoreske centrum van de stad zal overnemen. Het zestigkoppige festivalkoor Koorlab Zutphen geeft een voorproefje van wat het publiek deze zomer te wachten staat en zingt onder leiding van dirigent Klaas Stok werken van onder anderen Johann Sebastian Bach en Heinrich Schütz.

Dit laagdrempelige koor heeft een hoog Zutphen-gehalte; iedereen uit de stad en wijde omgeving heeft zich er de afgelopen maanden voor kunnen opgeven. De acht zangers van de Bach Work-Out – jonge professionals, conservatoriumstudenten en gevorderde amateurs – laten horen wat ze tijdens hun Bach Masterclass hebben opgestoken. Johannette Zomer, artistiek leider van het festival, presenteert het festivalprogramma en zal daarmee het startschot geven voor de kaartverkoop.

Nieuwe festivalnaam na vier edities

Internationaal Barok Festival Zutphen is de nieuwe naam van het festival, dat de eerste vier edities als Zomer Academie Zutphen Vijfdaagse door het leven ging. Het programma omvat deze editie vele tientallen concerten, openbare masterclasses en workshops. Deelnemende professionals, conservatoriumstudenten, maar ook de betere amateurs komen vanuit de hele wereld naar Zutphen om lessen te krijgen van meer dan twintig grote meesters uit binnen- en buitenland, waaronder bas-bariton Henk Neven, bariton Peter Kooij, de Australische fluitiste Kate Clark, de Japanse fortepianist Keiko Shichijo en de Franse barokhoboïst Antoine Torunczyk. De meesters spelen of zingen tijdens de concerten zelf ook mee. Niet alleen de concerten, ook de masterclasses zijn zeer populair bij het publiek.

De optredens en masterclasses vinden kriskras door Zutphen plaats, ook bij particulieren thuis. Op de zaterdag wordt een wandeling georganiseerd, waarbij langs de route verscheidene korte concertjes plaatsvinden.

Barokke weelde

Festivalthema dit jaar is ‘Barokke weelde uit Noord-Duitsland’. Er vond in die regio in de zestiende en zeventiende eeuw een wel heel speciale ontwikkeling plaats; vanuit een sobere (vanwege het verwoestende effect van de pest en Dertigjarige Oorlog) naar een creatief zeer rijke periode na deze oorlog. Beide stijlen komen tijdens het festival aan bod. Verder wordt ‘onderzocht’ welke invloed de Hanzeliga en de middeleeuwse handelsroutes daar in die tijd op de uitvoerende kunsten hebben gehad.

Het Kickstartconcert van het Internationaal Barok Festival Zutphen vindt zondag 28 januari om 16.00 uur plaats in de Walburgiskerk, Kerkhof 3. Kaartverkoop via de website www.ticketkantoor.nl/shop/KICKSTART-IBFZ